Michelin-csillagot kapott egy borászat

2023. július 04.

Egy Budapesttől alig 300 kilométerre fekvő borászat kapta a Michelin egyik legújabb csillagát.

Habár itthon már jó fél évvel ezelőtt átadták a friss Michelin-csillagokat, déli szomszédainknál alig pár napja történt meg mindez. A horvátoknál pedig ez azt is jelenti, hogy immár egy focicsapatnyi csillagos hellyel büszkélkedhetnek, hiszen az eddigi 10-hez most megérkezett a 11. Korak is.

kőház mellett Pelegrini étterem felülről
Pelegrini étterem ebédszervíz előtt Fotó: Kalmár Borbála

A Pelegrini (Šibenik), a 360º (Dubrovnik), a Monte (Rovinj), a Noel (Zágráb), a Draga di Lovrana (Lovran), a Boškinac (Novalja), az LD Restaurant (Korčula), a Nebo (Rijeka), az Alfred Keller (Mali Lošinj) és az Agli Amici (Rovinj) éttermek sikeresen megtartották a korábban megszerzett csillagokat.

Új név Horvátország Michelin listáján

A Korak a Michelin-csillag mellé megkapta a zöld lóherét is, ami a legfenntarthatóbb éttermeknek dukál. Arról, hogy ez utóbbi mit is jelent pontosan, itt írtunk részletesebben. A birtok családi kézben van, jelenleg a 4. és 5. generáció képviselői igazgatják az 1900 óta álló épületet és farmot.

Maga az étterem a családi pincészetben található, és abszolút előrelépést jelent a környék gasztronómiai színterében. A régió első fine dining étterme a fiatal és rendkívül ígéretes Bernard séf projektje, akinek célja, hogy összekapcsolja a helyi termelőket, a gasztronómiai örökséget és a természet érintését. Bernardnak csak egy íratlan szabálya van: „ha nincs szezonja, nincs az asztalon”. A séf munkája nem lehet teljes a környékbeli termelők, vadászok, növény- és gombagyűjtők hálozata nélkül. A velük való közös munka közösségteremtő szereppel is bír, és felhívja a figyelmet az egészséges élelmiszertermelésre is. A tiszta és precíz esztétikát mind az ízek, mind a vizuális megközelítés tekintetében kiegészíti a textúrák játéka és az eredeti gasztronómiai identitás, amely olyan egyedi, mint egy ujjlenyomat.

View this post on Instagram

A post shared by KORAK Family Estate (@korakwinery)

A séf útja a Michelin-csillagig

Bernard kulináris karrierjének kezdetei a zágrábi Dubravkin put nevű fine dining étteremhez, pontosabban a neves séfhez, Priska Thuringhoz kötődnek. Közel 2 évet töltött ott, és bár szakácsként autodidakta módon tanult, hamar nagy ambíciót és fejlődést mutatott. Lelkesen folytatta a tanulást, így a szlovén Hiša Frankóhoz igazolt gyakornoknak, de alig egy hónap elteltével Ana Roš (a világ legjobb női séfje 2017-ben és **Michelin-csillagos étteremtulajdonos) séf teljes munkaidős állást ajánlott neki. Hamarosan sous-chef lett, és télen, amikor az étterem bezárt, a világ akkori legjobb éttermébe, az Osteria Francescanába ment, hogy három hónapig Massimo Bottura séf mellett dolgozzon. Ilyen kezdetek után tért haza, hogy megnyisson egy olyan éttermet, amelyre a helyi közösségnek szüksége van. Ételei izgalmasak, és egy új, izgalmas és érdekes történetet kínálnak a természet, a helyi alapanyagok és a család együttéléséről.

View this post on Instagram

A post shared by KORAK Family Estate (@korakwinery)

Korak, mint borászat

A Korak nevét nemcsak azért érdemes megjegyezni, mert felkerültek a csillagosok közé, hanem mert az ételeik mellett pompás boraik is vannak. Mindösszesen 6 hektáros butikborászatról van szó, amelyet Zágrábtól 20 percre találunk. A Plešivica borvidék elsősorban buborékos tételeiről ismert, így nem csoda, hogy a pincénél chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir szőlőből is készül bor. A szőlőtermőterületeik 350-400 m között terülnek el.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Stefan Johnson/Unsplash