4 legjobb helyszín egy nyári borozásra
A nyári estéket nincs is jobb kísérője egy jól megválasztott bornak, különösen, ha az ital mellett az élmény és a környezet is kivételes. Összegyűjtöttünk négy olyan exkluzív helyszínt, ahol a borospohárban rejtőző nyár új értelmet nyer, és ahol a borozás egyszerre válik íz- és látványélménnyé.
1. VIRTU – ahol a bor magaslatokba emelkedik

A főváros felett, Budapest legmagasabb pontján elhelyezkedő Michelin-ajánlott VIRTU Restaurant nem csupán gasztronómiai, hanem panorámában gazdag élményt is kínál. A kifinomult borválaszték és a lélegzetelállító kilátás együttese garantálja, hogy a nyári borozás itt valódi magasságokba szárnyal. A Kopaszi-öböl MOL Campusának 28. emeletén található top gasztronómiai élménypont borválasztékával és borkóstoló termével máris a hazai borbarátok és borszakértők fellegvárává vált. A közel 400 tételből álló, erős magyar vonallal rendelkező sortiment kiemelkedő a hazai kínálatban. „Igazi érdekességet Edvi Illéstől, Badacsonyból a 2021-es évjáratú Rózsakő, melynek egyik különlegessége, hogy kizárólag a VIRTU-ban kóstolhat bele a borkedvelő közönség, hiszen saját címkés tétel, azaz kifejezetten nekünk készült – mondta Angerman László, az étterem sommelier-je.
„A csapatunk heti szinten kóstol tematikusan és havi rendszerességgel látogat el pincészetekhez az ország minden szegletébe, célunk, hogy olyan tételeket, szőlőfajtákat, párosításokat kutassunk fel, amit máshol nem találhat meg az értő közönség.”
2. N28 Wine & Kitchen – a hazai borok ünnepe
A Michelin – Bib Gourmand ajánlott és az Év Szervíze 2024 díjjal kitüntetett N28 a magyar borvidékek legjavát tárja fel vendégei előtt, kiemelve a hazai borászat sokszínűségét. A gondosan válogatott, döntően hazai tételek révén minden pohár egy újabb találkozás a Kárpát-medence ízeivel és történeteivel. Itt a nyári borozás nem csupán élvezet, hanem bensőséges kapcsolat a magyar tájjal és a bor mögött álló emberekkel. A Nagymező utcában található étterem kiváló kiindulópont lehet egy esti kulturális program kapcsán, hiszen színházak ölelésében bújik meg a belvárosi forgatagban. Azoknak is jó hírünk van, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani, hiszen az éttermet a Dining Guide TOP 100 Éttermekalaúz 2025-ös, frissen megjelent kiadványában a „TOP 10 kiemelkedő alkoholmentes italkínálattal rendelkező” helyszínébe is beválogatták, így érdemes az alkoholmentesített borkínálatukat is felfedezni.
3. Botanica – a medenceparti borozás harmóniája
A természetközeli Michelin-ajánlott dánszentmiklósi Botanica oázisként kínál hűsítő menedéket a nyári forróságban. A medence partján, a fürdőliget ölelésében elfogyasztott bor egyben a test és lélek felfrissülését is szolgálja, miközben a környezet nyugalma a legfinomabb ízekhez teremt páratlan hátteret. Borkínálatuk több mint 130 magyar, francia, olasz, spanyol, német, osztrák és újvilági borból áll – mindegyik gondosan kiválasztva, értő kézzel összeállítva.
4. Scharioth Birtok – a kastély eleganciája és a borkóstolók varázsa
A Mátra szívében elhelyezkedő Scharioth Birtok különleges élményt kínál azoknak, akik egyszerre vágynak történelmi hangulatra és kiváló borokra. A kastély patinás falai között megelevenedik a múlt, miközben a birtok gondosan válogatott borai a jelen ízeivel kényeztetnek. A nyári hónapokban a pénteki és szombati napokon előzetes bejelentkezés alapján mátrai borokból összeállított borkóstoló programok várják a látogatókat, amelyeket parkvezetés egészít ki – így a természet és a bor tökéletes harmóniában találkozik. A kulináris élményeket keresők számára különleges alkalmat kínálnak a Rhédey Claudia teremben megrendezett borvacsorák, ahol maximum 14 fő vehet részt egy elegáns, ültetett fine dining vacsorán. Az estét a birtok legjobb borai kísérik, a hangulatot pedig a kastély exkluzív légköre fokozza.
Címlapfotó: VIRTU Restaurant