Csak 2 összetevő, de egy komplett ebédet vagy vacsorát kiad, mi az?

2023. február 22.

Egyszerűen elkészíthető, diétás és nagyon finom. Egy próbát mindenképpen megér!

Ha egy alacsony szénhidráttartalmú, különleges, ám egyszerű ételre vágyunk, a csirke salsa kombinációja tökéletes választás lesz! A dietdoctor.com mutatta be a két összetevőből álló receptet, ami ugyan egyszerű, de számos kreatív megoldással operálhatunk. Megtölthetjük vele a kedvenc tortillánkat, tálalhatjuk rizzsel vagy salátával, de mehet tacoba is. Nem mellesleg több elkészítési módszer közül válogathatunk, amit meg is mutatunk.

Csirke salsa recept

Hozzávalók

  • 800 gramm csirkemell
  • 340 gramm üveges salsa szósz, hozzáadott cukor nélkül
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors

Így készül

  1. Tegyük a csirkemellet pár csepp olajjal az alacsony hőfokra beállított tűzhelyre. Fűszerezzük sóval és borssal és kicsit pirítsuk meg.
  2. Adjuk hozzá a salsát, és keverjük össze, hogy a csirkét ellepje a szósz.
  3. Főzzük alacsony fokozaton 2 órán át.
  4. Nyomkodjuk szét a csirkét villa segítségével, majd tegyük vissza a tűzhelyre még 10 percre.
  5. Tálalhatjuk is például ezzel a szuper tejfölös mártogatóssal kiegészítve!

Milyen salsát válasszunk?

Érdemes olyan salsát választani, amelyik alacsony szénhidráttartalmú és nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ellenőrizzük a címkét és törekedjünk arra, hogy 100 grammos adagonként legfeljebb 3 gramm nettó szénhidrátot tartalmazzon. A dietdoctor.com a fenti recepthez vörös salsát használt, de ez igazából mindenkinek az ízlésére van bízva.

Ha kuktában készítjük

Elég csak 10 percig főzni, majd hagyjuk pihenni további 10 percig. Miután levettük a kukta fedelét, folytassuk a recept 4. lépésével.

Ha öntöttvas edényben készítjük

Tegyük a csirkét és a salsát az öntöttvas lábosba, majd fedjük le a fedővel. Előmelegített sütőben 120 Celsius-fokon 3 órán át süssük, majd folytassuk a recept 4. lépésével.

Gyors megoldás tűzhelyen

Ha túl soknak éreznénk a lassú tűzhelyes vagy a sütős módszert és kuktánk sincsen, akkor is van gyors megoldás. Csepegtessünk 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a csirkemellet, és mindkét oldalát 3 percig barnítsuk. Öntsük bele a salsát és 1/4 csésze vizet. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot és pároljuk. Főzzük 10 percig, amíg a csirke átsül. Tálaláshoz szeleteljük vagy aprítsuk fel a húst.

Dobjuk fel!

Ha elkészültünk, dobjuk fel egy egyszerű salátával vagy rizzsel, esetleg avokádóval. Fokozható az élmény, ha még több salsát adunk hozzá, kiegészítve egy kis sajttal és tejföllel! Hogy még jobban feldobjuk a csirke ízét, főzés előtt nyugodtan szúrjunk rá sót, borsot, chilit, cayenne borsot, fokhagymát, hagymát, köményt és oregánót.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: amirali mirhashemian / Unsplash