Előbb a romantika, utána a matematika – 25 éves a Rókusfalvy Birtok
Egy pincével és egy mandulafával, one-man-show-ként indult a Birtok története, amelyet ma már a közvetlen családtagokkal közösen, egy nagy csapattal együtt írnak. Az alapító Rókusfalvy Pál egy-egy hívószóra reagálva mesélt a mérföldkövekről, az elveiről és a terveiről.
Közösség
Eleinte egyedül jártam ki Etyekre, nagyon megszerettem ezt a vidéket, aztán persze sorban megmutattam a hozzám közel állóknak is. Hasonlóan gondolkodunk, azonos értékeket képviselünk, úgyhogy egy irányba indultak el a gondolataink. Az etyeki romantika megérintette a feleségemet, a testvéremet, a fiamat is, ők napi szinten dolgoznak a birtokért. Sok jó szakemberünk van, velük is rendszeresen leülünk megbeszélni a felvetődő kérdéseket. A kis közösségem folyamatosan bővült, most már 50-60 ember dolgozik nálunk. Jó látni, hogy ezt az álmot már együtt álmodjuk tovább.
Régió
Túl kell látnunk a birtokhatáron. Amikor közösségszervezésről beszélek, akkor koncentrikus köröket képzelek el: ennek a belső része a család, a munkatársak, aztán a környékbeliek, Etyek, a borvidék, majd a magyar bor. A Rókusfalvy Birtok építésével párhuzamosan elindultak a borrégiós munkák is, hiszen a kezdetekkor alapvetően a marketinghez értettem, nem a borhoz.
Üzlet
Mindig előbb jön a romantika, csak utána a matematika, vagyis az Excel-tábla, hogy ebből hogy fogunk megélni. Ha például rossz bort készítek, még ha csak keveset is, egy idő után be kell látni, hogy nem éri meg, aztán végiggondolni, hogyan lehetne a dolog működőképes. Én csapatot kezdtem építeni magam köré, de csak átlátható méretű vállalkozásban gondolkodtam. Ez nekem mindig fontos szempont volt, a másik munkámban, a Magyar Bormarketing Ügynökségnél is viszonylag kis csapattal dolgozunk együtt.
Spontaneitás
A látszat ellenére viszonylag spontán ember vagyok. Tíz éven át zenéltem egy swingzenekarban, és az egy erősen improvizatív műfaj. Azóta is engedek teret a spontaneitásnak, hagyom a dolgokat menni a maguk útján, és hiszek abban, hogy ha jó ügyek vezetik a kezünket, akkor előbb-utóbb minden a helyére kerül.
Generációváltás
Az élet rendje, de szükség van hozzá tudatosságra, fokozatosságra. Inkább a jó oldalát látom azoknak a változásoknak, lehetőségeknek, amelyek a fiatalabbak életében markánsabban jelennek meg. A különböző generációk tudása, szemlélete, kreativitása egymásra épülve hatékonyan segíti a fejlődést. Nagy családban nőttem fel, hatan vagyunk testvérek, nekem pedig négy gyermekem van, köztük X generációs és alfa generációs is. Látom már a gyerekek között is a generációs különbségeket, jó értelemben vett harcokat is, és szerintem a végeredmény felől ez inkább kedvező. Azok a borok, amelyeket most kóstolunk, vagy azok a címkék, amelyeket most láthatunk a palackokon, már a következő generáció termékei, már ott tartanak, ahol a fiatal kollégáim, de mégis az enyémből indultak ki.
Mérsékelt alkoholfogyasztás
Nem érdemes a bort leegyszerűsíteni alkoholos termékké, mert sokkal többet jelent annál. Párhuzamosan jelenik meg az agráriumban és a kulturális életben is. A mérsékelt alkoholfogyasztást – lásd Wine in Moderation kezdeményezés – kell népszerűsíteni, beszélni róla, hogy a bor közösségépítő ereje erősödhessen, ezáltal pedig hozzájáruljon a hosszabb és boldogabb élethez. Annyi minden épül a bor köré, ami más alkoholos italról nem mondható el – ez a szerencséje, szerintem ezért él majd túl mindent.
Michelin-ajánlás
A kollégáimat és engem is büszkeséggel tölt el, hogy a Fogadó már évek óta megkapja a Michelin kalauz ítészeinek ajánlását. Szükségesek a pozitív visszajelzések, magam is alapítottam díjat – a Borászok Borászát –, tudom, hogy mekkora presztízsértékük van ezeknek az elismeréseknek. A büszkeség mellett természetesen motivációs forrás is a Michelin-ajánlás, hiszen a következő szint – a Michelin-csillag – még elérendő célként ott lebeghet a szemünk előtt. Ugyanakkor a mi kategóriánkban, Budapesttől 26 kilométerre, nagyon komoly elismerés, hogy a Michelin Guide által ajánlott helyek között szerepelünk.
Díjak
Örülök, hogy több díjat is megkaptunk az elmúlt időszakban. Borversenyeken például ritkán indulunk, de épp ma mondták a kollégáim, hogy bekerültünk az egyik top 100-as kiadványba. A 2024-es Dining Guide Étteremkalauz Vasárnapi ebéd kategóriájának első helyére is büszkék vagyunk. Ezek a visszaigazolások sokat adnak a hétköznapjainkhoz.
Zene
Minden egyes érzékszervünkkel élünk. Amikor belépünk egy étterembe, nem mindegy, hogyan van berendezve, hogy milyen pohárba töltik a bort, milyenek az illatok és a fülünkön keresztül is hatások érnek bennünket. A megfelelő zenei környezet megágyaz egy jó vacsorának, egy kellemes beszélgetésnek. A Fogadóban, a szállodában nálunk mindig szól a zene. Szeretek azzal játszani, hogy hol, melyik napszakban mit hallani – ez persze leginkább lágy jazzt, lounge zenét jelent a Rókusfalvy Birtokon.
Szerző: Tiefenthaler Eszter
Fotó: Talabér Géza