Hagyományos székely ételeket kóstolhatunk András-napon
Kiderül mi is a pityókás kenyér, kokojzapálinka, lása, cseh rántott vagy a borvíz.
A Néprajzi Múzeum 2024. november 30-án elhozza Budapestre a székelyföldi András-napok hangulatának minden ízét. A Székelyek – Örökség-mintázatok című kiállításhoz kapcsolódó rendezvényen lesz zene, tánc, kézműveskedés, az Etno Bistro étteremben pedig székely ételek közül rendelhetnek a vendégek.
Szent András napja a szerelmi jósló varázslások mellett a disznóvágások kezdetének időpontja is. A Székelyek kiállításban zajló interaktív, játékos gasztronómiai kalandozáson a disznóvágás hagyománya mellett székely ételekkel, italokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Kiderül mi is a pityókás kenyér, kokojzapálinka, lása, cseh rántott vagy a borvíz.
A kiállítótérben a gasztronómiai kalandozásba Saly Noémi művelődéstörténésszel és a székelyföldi Csíkmadarasról érkezett Gáll-családdal vághatunk bele. A rendezvényen a Gáll-család életével is megismerkedhetünk, amit áthat a természet és a hagyomány tisztelete. Immár két évtizede gazdálkodnak és vendéglátással foglalkoznak egy műemlék malomportán. Levente őstermelő, turisztikai szakember, Tímea pedig a hagyományos székely konyha elkötelezett híve. A nagymamája kézzel írott kosztosfüzetéből varázsolt kulináris finomságokat Kölcsönkért kovász című Nagy sikerű könyvében tárja a közönség elé, amelyet most részleteiben is megismerhetünk ezen a tél örömeit éltető népszokásokat felelevenítő napon.
A teljes program elolvasható a Néprajzi Múzeum honlapján.
Címlapfotó: Christian Thöni / Unsplash