A világ hét csodája: új lista született 2023-ban!

2023. január 12.

Megszületett a lista, rajta az újkori világ hét csodája. Ezek egyelőre még mind látogathatók, érdemes útra kelni értük.

A eredeti, ókori világ hét csodájából mára mindössze egy maradt meg. Az ember azonban nemcsak ezért érzett késztetést, hogy időről-időre új listát állítson össze a legnagyobbnak gondolt építészeti teljesítményekkel, természeti csodákkal. Ezúttal a cntraveller.com készítette el a saját listáját. A szerkesztőség tagjai úgy gondolák, 2023-ban az alábbi hét helyet kell mindenképpen meglátogatnia annak, aki teheti. (Ebből is kiderül, ők 7 még létező csodát választottak.) Következzen a világ 7 új csodája 2023-ra.

Az ókori világ hét csodáját először Szidóni Antipatrosz említette az i. e. 2. században írt epigrammájában. A műben a legimpozánsabb és a legpompásabb építmények szerepelnek, amelyek a következők: a gízai nagy piramis (a legrégibb, a legnagyobb és az egyetlen fennmaradt csoda), Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony.
(Forrás: Wikipédia)

Mont Saint-Michel, Franciaország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mont Saint-Michel (@montsaintmichel.off) által megosztott bejegyzés

Éppen 1000 évvel ezelőtt, 1023-ban kezdték el építeni ezt a lenyűgöző gótikus stílusú bencés apátságot, amelyet az egész középkorban csak a „Nyugat csodájaként” emlegettek.

Nem véletlenül. A Mont-Saint-Michel-öböl közepén, 800 méterre a tengertől egy sziklaperem tetején áll. Tényleg olyan, mint egy mesebeli kastély. A Normandia és Bretagne határán fekvő öbölben „működik” Európa legnagyobb árapálya, a különbség megközelíti a 15 métert is. Apály idején akár mezítláb is felsétálhatunk az apátsághoz a homokos ösvényeken. Dagálykor viszont olyan, mintha a tengeren lebegne, egy varázslatos óceáni délibáb.

A templomot 500 évig építették, a mai napig a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, hogy megcsodálhassák. Bár az apátság önmagában is egy építészeti csoda, a tenger és a kövek kombinációja az, ami megkülönbözteti a többitől. Talán sehol máshol Európában nem egészíti ki ilyen szépségesen a természet az építészetet.

Perito Moreno-gleccser, Argentína

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Glaciar Perito Moreno 🏔 (@perito.moreno_) által megosztott bejegyzés

Lehet, hogy Argentína megnyerte a világbajnokságot, de ettől még nem Lionel Messi az ország egyetlen csodája. A Perito Morenót sokan a Föld legszebb gleccserének tartják. A Los Glaciares Nemzeti Parkban, Patagónia legdélebbi részén található hatalmas, csipkézett türkizkék jégfal több mint 100 négyzetkilométeren terül el, és majdnem 61 méter magas.

AlUla, Szaúd-Arábia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mohammed AlNemer 🇸🇦 (@bonmr.sa) által megosztott bejegyzés

AlUla rendkívüli történelemmel és kulturális örökséggel „megáldott” település. A közelmúltig azonban szinte senki sem hallott róla. 2022 végén a „látványosság” hivatalosan is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, ezzel az arab világ kétezer éves múltjába nyerhetünk betekintést.

A Szaúd-Arábia északnyugati részén található AlUla nagy része még felfedezetlen. Becslések szerint a lelőhely kevesebb, mint 5 százalékát tárták fel. Az UNESCO Világörökség részét képező Hegra híres a vörös homokkő sziklákba vájt monumentális síremlékeiről, AlUla óvárosa pedig a sivatag földes árnyalataiban pompázó, elhagyatott vályogtégla házak elképesztő labirintusa. De itt találhatóak neves séfek éttermei is. Mindenekelőtt a Maraya, amelyet a Michelin-csillagos séf, Jason Atherton alapított.

A tigrisfészke, Bhután

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tigers Nest Temple in Bhutan – Fan Page (@paro_taktsang_temple) által megosztott bejegyzés

60 év után 2022-ben újra megnyílt a lélegzetelállító transz-bhután ösvény. A 400 kilométer hosszú túraútvonal a nyugati Haa-tól a keleti Trashigangig szeli át a világ egyik legrejtélyesebb országát, Bhutánt. A 27 falu, több tucat templom mellett és 12 hágón áthaladó útvonal különleges kalandokat ígér a Himalája egyik utolsó királyságának megismeréséhez.

Kappadókia, Törökország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Europe Only (@europeonly_) által megosztott bejegyzés

Idén lesz 100 éve, hogy az Oszmán Birodalom felbomlott, és megszületett a modern Törökország. Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő ország lenyűgözően gazdag kultúrával rendelkezik. De a világ egyik legnagyobb természeti csodájának is otthont ad, ami nem más, mint Kappadókia.

A mesebeli táj, a különleges konyha és a rendhagyó helyek sora az, ami a turisták kedvencévé varázsolja a térséget. Völgyekkel átszőtt és furcsa sziklaalakzatokkal tarkított látvány, lenyűgöző földalatti város, lélegzetelállító hőlégballonos égbolt. Mindez olyan felejthetetlen élményt nyújt, amit nem sok mindenhez lehet hasonlítani.

The Lake District, Nagy-Britannia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Lake District 🇬🇧 (@_the_lake_district_) által megosztott bejegyzés

Az Észak-Angliát átszelő 300 kilométeres útvonal az Ír-tengeren fekvő St Bees-től az Északi-tengeren fekvő Robin Hood-öbölig az ország legnépszerűbb hosszútávú túrájává nőtte ki magát. Ennek kétségtelenül legszebb szakasza a Lake Districtet átszelő út, ami az ország kevés hegyvidékes területének egyike. Itt található Anglia legmagasabb pontja, a Scafell Pike (978 méter) is.

Sardine Run, Dél-Afrika

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sardine Run South Africa (@sardinerunsouthafrica) által megosztott bejegyzés

A Sardine Run az óceán egyik legjelentősebb eseménye. Minden évben májustól júliusig több tízmillió szardínia vándorol Dél-Afrika partjainál. Becslések szerint még a nagy afrikai állatvándorlással is vetekszik. A rajok akár 14 kilométer hosszúak is lehetnek, a vízben zajló „akció” pedig olyan intenzív, hogy repülőgépről is megfigyelhető. Aki elég bátor ahhoz, hogy ne csak a hajóról figyelje meg a látványos akciót, az búvárkodhat is a halak (és rájuk leselkedő ragadozók) között.

És ha már Dél-Afrikáig elzarándokolt az ember, a világ hét csodája (vagyis abból az egyik) mellett érdemes megnéznie a világ legjobb borászatai közé választott pincészeteket is.

Címlapfotó: Rita Burza / Unsplash