Fel lettünk fedezve! – Jásdi István írása

2023. június 22.

Két magyar bor nagyon magas pontszámot kapott a világ legismertebb borszakmai újságának cikkírójától. Az örömteli hírt Jásdi István csopaki borász segít értelmezni írásában.

120 évvel azután, hogy a filoxérát követő szőlőrekonstrukció eredményeként az olaszrizling a legfontosabb fehér fajtává lett a Habsburg monarchia országaiban, úgy érezhetjük magunkat, mint az indiánok Kolumbusz megérkezésekor. „Akkor fel vagyunk fedezve!”

A Decanter legújabb számában Darrel Joseph „Eastern promise” címmel írt cikkében némi meglepetéssel konstatálja, hogy a régóta ismert és általában lesajnált fajta lelkiismeretes, értő borászok kezén nemcsak üde, citrusos, körtés, fiatalon fogyaszható borokra alkalmas. Bizony komoly érlelési potenciállal rendelkező, értékes terroir borok is készülnek belőle Szerbiában, Horvátországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon is! Alapos kitekintés után 10 tételt elemez. Gilvesy 92 pontos 2019-es Szent György cuvée-je mellett hazánkat ebben a sorban a 93 pontra értékelt 2020-as Jásdi Siralomvágó képviseli. A kiemelkedők között említi még Figulát, Szászit, Szeremleyt, a Káli Köveket, Tolnayt és Homolát is. (Egyúttal gratulálhatunk az itt Szerbiát képviselő Maurer Oszi barátunknak. Ő kapta a legmagasabb pontszámot, 94-et az 55 éves öreg tőkéken termelt Szerémségi Olaszrizlingjére.)

Olaszrizling és a Csopaki Kódex

Véletlenül éppen most, 2023. június 12-én értékelte a Csopaki Kódex tizenkettedik alkalommal összeülő szakmai zsűrije (Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, Tüű Péter sommelier, Blazsovszky Péter sommelier, Jónás Csaba borszakíró, Bányai Gábor Botond borszakíró) a most forgalomba kerülő évjáratokat. Általános vélemény volt, hogy a különlegesen nehéz évjáratokon is látszik az elmúlt évtizedek egymásra figyelő, stílusteremtő munkája. A bemutatott tételek kivétel nélkül rendelkeztek a most már sokak számára felismerhető, vonzó csopaki karakterjegyekkel. A nagy hagyományú, bár mostanra összezsugorodott területű Csopak termelői külső segítség nélkül, saját magukat üstökön ragadva kihúzták magukat a mocsárból. Talán egy-két év múlva nem lesz meglepetés, hogy az olaszrizlingből kivételes termőhelyeken, kivételes borok készülhetnek.

Szerző: Jásdi István
Címlapfotó: Jásdi Pince

A vince.hu örömmel fogadja az italkultúra és a gasztronómia aktuális trendjeivel, jelenségeivel kapcsolatban megfogalmazott véleményeket. A vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ám fontosnak tartjuk a szakmai párbeszéd támogatását. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a beérkezett írásokat szerkessze, azok tartalmának és mondanivalójának megőrzése mellett.