Elképesztő ok miatt zár be a leghíresebb étterem

2023. január 09.

A tulajdonos bejelentette, hamarosan lehúzza a rolót világ leghíresebb étterme. Siessen, aki még kipróbálná.

2023. január 9-én a New York Times írta meg elsőként, hogy bezár a Noma étterem. A Noma 2004 októberében nyílt meg a Christianshavn kikötő negyedben, a Nordatlantens Brygge kulturális központ egykori raktárházában. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. Konyhájában a hagyományos skandináv alapanyagok és főzési módszerek innovatív gasztronómiai gondolkodással párosulnak. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Feröerről és Izlandról.

2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot, majd 2021-ben az elérhető legmagasabb minősítést, azaz a 3 csillagot. Eközben ötször is elnyerte a világ legjobb étterme címet, így a továbbiakban már nem választhatják meg. Az étterem hatása világszinten is vitathatatlan. A 21. században valóságos gasztroforradalmat elindító északi konyha megújulása nem jöhetett volna létre a Noma nélkül. Egy többfogásos vacsora (degusztációs menü) 200 ezer forint alatt nem áll meg az étteremben.

A világ leghíresebb étterme nem nyereséges

Mindezek fényében derült égből érkezett a hír, hogy az alapító, apai ágon albán származású dán René Redzepi úgy döntött, 2025-ben nem folytatja tovább. Az említett New York Times-nak adott interjúban mindezt azzal indokolta, szerinte a Noma ebben a formában már „anyagilag és érzelmileg sem fenntartható”. Redzepi elmondta, a közel 100 dolgozója tisztességes megfizetése és az általa elvárt magas minőség nem összeegyeztethető azzal az árral, amit az emberek még hajlandóak megfizetni. „Teljesen újra kell gondolunk az iparágat és más formában kell folytatni a munkát.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

noma (@nomacph) által megosztott bejegyzés

Hogy valóban világszintű krízisről van szó, azt további neves éttermek bezárása bizonyítja. David Kinch múlt héten húzta le végleg a szintén három Michelin-csillagos Los Angeles-i Manresa étterem rolóját. Ő akkor azt nyilatkozta, véget ért „a vendéglátás elmúlt 30 évben tapasztalt aranykora”. Szerinte a fine dining annyira nehéz tereppé vált, hogy az már az abban dolgozók egészségét veszélyezteti. Redzepit is többször érte már a vád, miszerint embertelenül bánik az alkalmazottaival.

Redzepi mindazonáltal marad a szakmában, sőt a jelenlegi helyén is. A Noma, mint étterem nem funkcionál 2024 után, teljes munkaidőben laboratóriumként fog üzemelni. A partnerek számára fejlesztenek fogásokat. Ezen kívül már csak néha pop-up jelleggel fognak vacsorát adni a „kiváltságosoknak”.

Címlapfotó: Tim Mossholder / Unsplash