Emiatt szárad ki gyorsan a kenyér: 7 hiba, amit mindenki elkövet

2023. szeptember 07.

A száraz kenyér nem jó dolog. A kiszáradás szerencsére késleltethető pár egyszerű szabály betartásával.

Valószínűleg mindenki beleesett már abba a hibába, hogy véletlen nyitva hagyta a kenyér csomagolásának száját. Az eredmény: pár óra elteltével a friss, puha szendvics-alapanyag helyett egy kőkemény, száraz vekni a konyhapulton. A bor, a pezsgő, a virsli, a pálinka helyes tárolása után következzen most a kenyér.

Meglepően hangozhat, de az a kenyér, amire mi kiszáradtként tekintünk, tulajdonképpen nem is szárad ki, csak egy picit átalakul. Kiszáradásáért a keményítőt vonhatjuk felelősségre. Annak is két típusát, az amilózt és az amilopektint. Sütés során ezek a keményítő-szemcsék a víz beszívásával megduzzadnak, ennek köszönhető a kenyér puha textúrája. Idővel ezek a molekulák újrarendeződnek és megkeményednek. Ilyenkor igazából a kenyér nem veszíti el a benne lévő nedvességet, az csupán a középről a héjba vándorol. Így a közepe keményebb, a széle pedig puhábbá változik.

A thedailymealnek szerencsére arra is van pár ötlete, hogyan kerülhetjük el azt, hogy teljesen kiszáradjon a nemrég vásárolt kenyér. Itt van 7 baklövés, melyeket gyakran elkövetünk a kenyérrel szemben. Ha ezeket elhagyjuk, garantáltan marad friss a pékárunk.

Műanyag zacskóban tároljuk a kenyeret

A műanyag csomagolásért sem a természet, sem a kenyér nem hálás. Nem gondolnánk, de a zacskónak köszönhetően felgyorsul a száradási folyamat. A benne ragadt nedvesség és a csomagoláson belül lezajló hőmérsékletváltozások szinte kérik a kenyér molekuláit arra, hogy kristályosodjanak. Ez pedig egyenes út a kiszáradáshoz.

Hűtőbe rakjuk a kenyeret

Sokan úgy gondolják, azzal, hogy hűtőbe rakják a kenyeret, le tudják lassítani a kiszáradási folyamatot. Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhetnének. Ugyanis míg a sütő melegétől felduzzadnak, a hideg arra készteti a keményítő-molekulákat, hogy visszaálljanak kristályos, szemcsés szerkezetbe.

Nem száraz, szoba hőmérsékletű helyen tároljuk a kenyeret

Az előző ponthoz csatlakozva elmondható, a legideálisabb környezet a kenyér számára a száraz, se nem túl meleg, se nem túl hideg hely. Érdemes olyan helyen tárolni a veknit, ahol relatíve kevés nedvességnek van kitéve.

Ugyanabban a csomagolásban tároljuk, mint amiben megvettük

A fent említett műanyag zacskók mellett a környezetbarátabb papírzacskók sem ápolják a legjobb barátságot a kenyérrel. Míg a papír csomagolás a bagettek esetében rövid távon segíthet megőrizni a ropogós héjat, hosszú távon még a francia klasszikust is érdemes máshol tárolni.

Túl korán felszeleteljük a kenyeret

Amikor felszeleteljük a kenyeret, annak belsejét kitesszük a környezeti hatásoknak. A héj természetes védőeszközként funkcionál, segít megőrizni a vekni frissességét. Azzal, hogy kitesszük a kenyér belsejét a levegővel való érintkezésnek, a levegőben található nedvességnek is szabad utat engedünk. A kenyér molekulái ilyenkor megpróbálnak illeszkedni a levegőben található nedvesség szintjéhez. Ezzel felborul a belső egyensúly.

Nem megfelelő csomagolásban rakjuk be a fagyasztóba

A fagyasztás egy hatásos módszere annak, hogy megnöveljük a pékárú élettartamát. Ám ha nem megfelelő csomagolásban helyezzük a fagyasztóba a kenyeret, a hideg még fel is gyorsíthatja a kiszáradási folyamatot. Ebben az esetben a kenyéren nagyobb jégkristályok képződhetnek, melyek kiengedéskor extra folyadékot juttatnak a kenyér molekuláiba – amitől persze megváltozik annak textúrája. A megoldás: először alufólia, vagy műanyag fólia, utána az egészre légmentesen záródó fagyasztózacskó.

Nem figyelünk a lejárati időre

Amikor a lejárati dátum után fogyasztjuk el a kenyeret, gyakorlatilag olyan szeleteket eszünk, melyeknél több ideje volt elindulni a kiszáradási folyamatnak. Ez nem azt jelenti persze, hogy a dátum után gyorsabban szárad a kenyér. Csupán annyit, hogy a kiszáradást előidéző anyagoknak több időt adunk a munkájuk elvégzésére.

Címlapfotó: Wesual Click / Unsplash