Meglepő felfedezést tettek az összes húsfélével kapcsolatban

2023. július 27.

Az ENSZ jelentésében örömre és aggodalomra okot adó megállapítások is vannak a húsfogyasztás jövőjét illetően.

Csökkenést vár a gazdag országok húsfogyasztásában egy az OECD és a FAO által közölt, egy évtizedre szóló jelentés. Korábban általános volt, hogy a jólét növekedésével emelkedett a húsfogyasztás is. Napjainkban azonban ez megfordulni látszik. Minél gazdagabb egy társadalom, annál kevésbé igényli a húst. A csökkenő volumenben ugyanakkor a baromfifélék törnek előre – írja az Agrárszektor az AgWebre hivatkozva.​

Annak ellenére, hogy a régóta fennálló tendenciák szerint az országok jövedelmének növekedésével nő az érintett társadalmak húsfogyasztása, úgy tűnik, hogy ezen a téren változás következik be napjainkban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Mezőgazdasági kilátások 2023-32 című jelentésében jelzi, hogy a magas jövedelmű térségekben, mint Nyugat-Európa és Észak-Amerika, az egy főre jutó húsfogyasztás az előrejelzések szerint csökkenni fog az elkövetkező évtizedben.

A térségbeli országok, amelyek a világ népességének nagyjából egyhatodát teszik ki, a világ teljes húsfogyasztásának körülbelül egyharmadát adják.

Húsfogyasztás: csak a baromfi növekszik

A világ mezőgazdasági kilátásairól szóló jelentés szerint a húsfogyasztás stagnálásának tendenciája a legtöbb gazdag országban érzékelhető. Előrejelzésük szerint 2032-ben a baromfi fogja biztosítani a húsfehérje 41 százalékát. Elsősorban azért, mert a fogyasztók egyre érzékenyebbek az állatjólét, a környezeti hatások és az egészségügyi aggályok iránt. Ezeket figyelembe véve a baromfi rendelkezik a legkisebb szénlábnyommal.

Címlapfotó: Monika Izdebska / Unsplash