A bor 5 legnagyobb ellensége

2022. november 13.

A bor tárolásának körülményei alapvetően meghatározzák a kóstolási élményt. Éppen ezért nem árt bizonyos dolgokkal tisztában lenni.

A Wine Enthusiast gyűjtötte össze a minap azt az 5 környezeti tényezőt, ami hosszabb tároláskor negatívan befolyásolja a bor minőségét. Sok helyen esett már róla szó, de fontos tudásról van szó, ezért úgy gondoltuk, érdemes újra átismételni.

Hőmérséklet

A meleg a borok legnagyobb ellensége. A palackokat 12-14 fok között a legjobb tárolni, függetlenül attól, hogy fehér- vagy vörösborról, édes borról, vagy éppen pezsgőről van szó. Csak a felszolgálási hőmérsékletükben van különbség. A túlzott meleg főtt ízeket eredményezhet, de szélsőséges esetben még a dugót is meglazíthatja, így a bor elkezd oxidálódni.

Pára hiánya

A parafadugóval lezárt boroknál az elfektetés (és így maga a bor) biztosítja, hogy a parafa ne száradjon ki. Évtizedes távlatban azonban ez sem elegendő. Ha ennyi ideig készülünk tárolni a bort, 50-80 százalék páratartalmú helyiségben tegyük.

Fény

A napfény UV-sugarai tönkre teszik a tanninokat és akár opálosságot, kellemetlen szagokat is előidézhetnek  borban.

Vibráció

Különösen a korosodó vörösboroknál szokott (egyébként ártalmatlan) üledék kiválni, ezt a folyamatot gyorsíthatja fel, ha sokat mozgatják a palackot.

Szagok

A tartós, erős szagok negatívan befolyásolhatják a bor ízét. Frissen lakozott fa felületek, cigarettafüst, fokhagyma, erős fűszerek, vegyszerek közelében ne tároljuk a palackokat.

Címlapfotó: Fenea Silviu / Shutterstock