Gianni lesz a házigazdája az utóbbi évek legizgalmasabb balatoni rendezvényének

2022. október 07.

Szeptember 29. és október 2. között hagyományteremtő céllal, sztárok sorával kerül megrendezésre az balatoni esemény.

Illatok, ízek, élmények a Veszprémvölgy árnyas, nyár végi ligetének fái között: szeptember 29. és október 2. között rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot. A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tartó a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat. A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnep házigazdája Gianni Annoni lesz, aki immár 27 éve szerelmese a Balatonnak.

A Balatonhoz kötődő első élményeimet a déli parton, Siófokon éltem át. Akkor még nem a bor és a gasztronómia játszotta számomra a főszerepet, hanem a társaság, a baráti együttlét és a zene, de már ezeken keresztül is megéreztem a balatoni régió semmihez sem hasonlítható energiáját. Fantasztikus pillanatok, élmények kötődnek ehhez az időszakhoz – mondja a Balaton Wine&Gourmet házigazdája.

Fotó: bwg.hu

Gianni szerint a Balaton mára teljesen új arcát mutatja az ideérkezőnek: az itt eltöltött idő ugyanis már régen nem csak a zenéről, bulizásról, sokkal inkább a minőségi gasztronómiai élvezetekről szól.

Nem túlzás azt állítani, hogy azt utóbbi években egyfajta gasztronómia forradalom zajlott le: megszűnt a budapesti hegemónia, és elképesztően izgalmas kezdeményezések jelentek meg itt, ebben az egyedülállóan szép régióban.

Fotó: bwg.hu

A Balaton Wine&Gourmet éppen ezt, azaz a Veszprém-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a jezsuita rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai és életszemlélet.

Sokan látnak hasonlóságot a Balaton-felvidék és Toszkána között, nem alaptalanul: az a fajta romantika, természetben rejtőző erő, ami Toszkánában jelen van, a Balaton-felvidéken is kitapintható. Bizonyos értelemben persze nehéz az összehasonlítás, hiszen mindkét vidék egyedi, ezek az energiák azonban mégis párhuzamot vonnak közöttük. Ezek pedig olyan különleges erők, amelyek igazán képesek feltölteni az embert.

Fotó: bwg.hu

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terroir” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A rendezvény gazdag közönségprogramjai – nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók – mellett szakmai programokat – hazai és külföldi szakemberek, Michelin csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat – is kínál, amik az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.

Jegyek megvásárolhatók a Balaton Wine&Gourmet honlapján.

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: bwg.hu