Új magyar szőlőfajta született, a szakemberek sokat várnak tőle

2022. december 11.

A közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő magyar szőlőfajta, egy másik jelölt pedig napokban kerül bejelentésre.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE. Ennél is előrébb tart a Bianca-cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt: a napokban jelentik be.

A MATE Georgikon Campusához tartozó és a Szőlészeti és Borászati Intézet szakmai felügyelete mellett működő cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepen hosszú ideje zajlik a fehérbort adó szőlőfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója. Ennek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése.

A Georgikon 10EE egy nagy vesszőhozamú szőlőfajta. Vesszői jól olthatóak, oltásforradás és gyökeresedő képessége pedig kiváló. Lombozata ellenáll a gombabetegségeknek, a szőlőgyökértetű levéllakó alakjai elenyésző számban fordulnak elő rajta, annak gyökérlakó alakjával szemben pedig teljesen ellenálló. Manapság az is kardinális kérdés, hogy szárazság- és mésztűrése is kiemelkedő legyen, melyet ültetvényben a ráoltott olaszrizlinggel kölcsönhatásban igazolt.

A Bianca-cserszegi fűszeres hibrid a szakemberek szerint igen perspektivikus, hiszen ez a szőlőfajta-jelölt kifejezetten peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns. Ez a gombás betegségekkel szembeni magas fokú tolerancia, valamint a cserszegi fűszeres aromavilágára jellemző muskotályos íz-illat karakter óriási keresletet biztosíthat a fajtára. További előnyt jelent, hogy a rezisztens szőlőfajták alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Több magyar szőlőfajta bizonyított már a Georgikonról

Korábban a Georgikonról került termesztésbe a cserszegi fűszeres, a nektár, a Pátria, a korona, a Helikon, az olaszrizling G.K.1-es klónja és a Georgikon 28-as alanyfajta is. A cserszegi fűszeres azóta rendkívüli népszerűségnek örvend. 4275 hektáros termőterületével hazánk második legnagyobb területen termesztett, fehérbort adó szőlőfajtája lett.

magyar szőlőfajta, fekete palackok és egy fürt szőlő az aszatlon
Fotó: MATE

Legutóbb a Messiás névre keresztelt magyar szőlőfajta kapott állami elismerést 2018-ban, mely a Dunáj és merlot fajták keresztezéséből született meg. Ez a fajta egyaránt alkalmas rozé, primőr ízjegyeket mutató, könnyed gyümölcsös vörösborok, valamint mediterrán típusú, testes vörösborok készítésére is. Itt a nemesítői cél a nagy termésbiztonság és a többi vörösborszőlő szüreti idejéhez rugalmasan igazodó érési idejű fajta volt, amelyből többféle típusú bor készíthető.

Címlapfotó: Thomas Schaefer / Unsplash