3 hozzávalóból készít krumplipürét a Michelin-csillagos séf

2023. július 25.

Elképesztően krémes, intenzíven aromás a krumplipüré, pedig csak a szokott összetevők vannak benne. Na de hogyan!

Adam Smith Michelin-csillagos vezető séf a finedininglovers.com-nak elárulta, hogyan készítsünk olyan krumplipürét, amiből biztosan nem marad a tányér alján egy falat sem. A brit szakács jelenleg saját éttermében, a berkshire-i Michelin-csillagos Wovenben dolgozik. Hivatására egyébként szinte véletlenül, egy nyári munkának köszönhetően talált rá.

Smith eleinte ügyvédnek vagy rendőrnek készült, de 13 éves korában azért, hogy egy kis extra pénzhez jusson, elkezdett egy étteremben dolgozni. A fiatal hamar beleszeretett a konyhai munkába. Bár elmondása szerint eleinte a rögbi sportegyesületekéhez hasonló csapatszellem fogta meg, nem sokkal később már a szakmai kihívást látta benne. Ő készítette elő az alapanyagokat és ő díszítette fel a tányérokat is. Mire lerakta az Egyesült Királyságban GCSE néven ismert érettségit, Smith számára egyértelművé vált, hogy különleges tehetsége van a főzéshez. Nem sokkal később pedig be is iratkozott egy vendéglátó főiskolára.

Bár az intézményt hamar otthagyta, a főiskolán keresztül talált rá arra az emberre, akinek segítségével elindította szakmai karrierjét. 10 éven keresztül tevékenykedett 16 a Ritz konyháján egykori főiskolai oktatója, John Williams mellett.

De most vissza a lényeghez, vagyis a Adam Smith által megálmodott krumplipüréhez. A séf szerint a következőképpen kell elkészíteni egy Michelin-csillagos krumplipürét.

Michelin-csillagos krumplipüré

Hozzávalók

 • 1 kg La Ratte burgonya (itthon is megvásárolható, a rózsa burgonyához jasonlít)
 • 850 g sótlan vaj
 • 150 ml teljes tej
 • (só ízlés szerint)

Így készül

 1. A megmosott Ratte burgonyákat rakjuk egy mély serpenyőbe, majd mielőtt hideg vizet öntenénk rájuk, alaposan sózzuk meg.
 2. Forraljuk fel a vizet és várjuk meg, amíg megfő.
 3. Szűrjük le a vizet és körülbelül 3-4 percig hagyjuk hűlni a krumplikat.
 4. Amíg a burgonya még forró, távolítsuk el a héját és nyomjuk keresztül egy szitán/szűrőn. Fontos, hogy ezt akkor tegyük meg, amikor még forró a krumpli, ugyanis ha közben kihűl, a krumplipüré ragacsos lesz.
 5. Ezután rakjuk át az összenyomott krumplit egy tiszta serpenyőbe és lassú tűzön főzve, apránként adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat.
 6. Miután az összes vajat hozzáadtuk és a massza állaga simának és zsírosnak tűnik, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a hideg tejet.
 7. Ha mindent jól csináltunk, ezután egy krémes, vajban gazdag pürét látunk magunk előtt.
 8. Utolsó lépésként a krumplipürét még ízlés szerint sózhatjuk.

Címlapfotó: Anna Stampfli / Unsplash