A világ legrégebbi desszertjét mi is könnyen elkészíthetjük

2024. április 09.

Minden megvan hozzá, ami kell, a végeredmény egy nagyon különleges édesség lesz.

A legenda szerint körülbelül 5000 évvel ezelőtt Noé és családja az özönvíz levonulása után, a mai Törökország területén, az Ararát-hegynél ringatózott bárkájukon. A túlélők a víz visszahúzódását azzal ünnepelték meg, hogy a hajón maradt hozzávalókból egy kásaszerű ételt készítettek. Így született meg az ashure, amit gyakran szokás „Noé pudingjának” is nevezni – olvasható a drivemagazine.hu oldalon.

A világ legrégebbi desszertje ma is fontos spirituális jelentőséggel bír Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen. Az ashure arabul tízet jelent, és az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónapnak a tízedik napjára utal. A desszertet ilyenkor a bárka „partraszállására” emlékezve készítik el a családok, akik a barátokkal és a szomszédokkal meg is osztják azt.

Az ashurét nem csak Törökországban kedvelik. Örményországban és több balkáni államban is rendkívül népszerű desszertnek számít. Az ashure elsősorban búzaalapú, azonban gyakran tartalmaz fehérbabot és csicseriborsót is, ami nem igazán jellemző az általunk kedvelt desszertekre. Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik.

A diófélék és gyümölcsök mellett – mint például a gránátalma, füge, pisztácia vagy a sárgabarack – különböző fűszerek, például fahéj és szegfűszeg is kerülhet Noé pudingjába. Ez elsőre talán szokatlannak tűnhet azok számára, akik a klasszikus édességeket kedvelik. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az ashure lényege nem az ízélmény, hanem sokkal inkább az, hogy összehozza az embereket.

Címlapfotó: Eduardo Kenji Amorim / Unsplash