Egy hagyományos magyar süteményt választottak a világ 7. legfinomabb édességének!

2024. március 20.

Nem is kérdés, hogy ez a magyar sütemény a világ legjobbjai közé tartozik.

Taste Atlas gasztromagazin időről időre kikéri olvasóinak véleményét különböző finomságokról. A magazin adatbázisában többezer étel és ital szerepel, a regisztrált tagok pedig rendre pontozhatják ezeket egy egytől ötig terjedő skálán. A szerkesztőség ezt követően össze szokott állítani egy ranglistát az általuk kiválasztott témában. Legújabb cikkükben a sajtos és túrós édességek kerültek a reflektorfénybe – írja a Drive.

A legjobb értékelést Lengyelország klasszikusa, a sernik gyűjtötte be. Az olvasók átlagosan 4,5 pontot adtak a keresztény és zsidó hagyományokon alapuló süteménynek. A serniket tojásból, cukorból és egy twaróg nevű túrófajtából készítik. Gyakran adnak hozzá mazsolát, csokoládét vagy éppen különböző gyümölcsöket. Az egyik legnépszerűbb recept szerint a desszertfajta alapja a piskóta, tetejét pedig zselét és gyümölcs borítja.

A második helyezést 4,4-es értékeléssel India egyik krémes édessége, a ras malai gyűjtötte be. A ras malait tejszínből, cukorból, tejből és egy chana néven ismert, kardamommal ízesített paneer sajtból készítik. A süteményhez gyakran használnak még mandulát, kesudiót és sáfrányt is, és rendszerint hűtve tálalják. A ras malai egyébként két hindi szóból, a léből és a krémből áll össze, a desszertet sokszor olyan fesztiválokon is kínálják, mint a Holi vagy a Diwali.

A bronzérmet az olvasók értékelései szerint egy hagyományos krétai édesség, a sfakianopita vihette haza. Ezt egy vékony, kovásztalan tésztából és lágy, fehér savósajtból készítik. A pite jellemzően lisztből, olívaolajból, vízből, sóból és egy felesnyi tsikoudiából, vagyis szőlőbrandyből áll. Érdekessége, hogy a helyi myzithra sajtot nem töltelékként teszik a süteménybe, hanem a tésztát a sajttal együtt gyúrják ki. A keveréket ezt követően egy vékony, palacsintaszerű formára lapítják, majd ropogósra sütik.

A ranglistára egy magyar sütemény, nevezetesen a Rákóczi-túrós is felkerült: a klasszikus magyar sütemény 4,3-as átlagos értékelést kapott, ezzel a lista 7. helyén szerepel.

TOP10 sütemény lista

  1. Sernik – Lengyelország
  2. Ras malai – India
  3. Sfakianopita – Görögország
  4. New York cheesecake – Egyesült Államok
  5. Japán sajttorta – Japán
  6. Baszk sajttorta – Spanyolország
  7. Rákóczi-túrós – Magyarország
  8. Melopita – Görögország
  9. Käsekuchen – Németország
  10. Míša řezy – Csehország

Címlapfotó: Rebecca Campbell / Unsplash