A Vince sörteszt végeredménye: a legjobb magyar New England IPA sörök listája

2022. október 09.

Jelenleg ez az 5 legjobb New England IPA típusú magyar sör a Vince és az inyenc.hu közös tesztjén elért pontszámok alapján.

A Vince és az inyenc.hu kézműves piactér nagyszabású közös tesztbe fogott, hogy feltérképezze a hazai kisüzemi sörök piacát. A felkért szakmai zsűri három kategóriában (NEIPA, Gose, lager) tesztelte a magyar sörfőzdék termékeit. Elsőként a NEIPA kategóriát, annak legjobb 5 helyezettjét mutatjuk be. Hogy mi is az a NEIPA, arról ITT olvashatsz, és azt is bemutattuk korábban, a nemzetközi sztenderdek betartása mellett hogyan is zajlott a sörteszt.

Megszomjaztál? Rendelj a Vince sörteszten is szerepelt magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu oldaláról!

Pontozás

  • 18-20 pont: kiemelkedő
  • 16-17,99 pont: kiváló
  • 14-15,99 pont: jó
  • 12-13,99 pont: gyenge
  • 10-11,99 pont: hibás

5. First Craft Beer Flower Power – 14,9/20 pont (jó)

Baracklé szín, intenzív trópusi gyümölcsös és virágos aromák jellemzik elsősorban ezt a NEIPÁ-t. Eredetileg a 2019-es Belvárosi Sörfesztiválra készült, egyszeri főzetként, ám közkedveltsége miatt bekerült az állandó kínálatba. Ötféle komlóval (Warrior, Citra, Simcoe, Mosaic, Equanot) készül, amelyek jelentős része már a hideg oldalon kerül bele, gondoskodva az intenzív, gyümölcsös aromákról. Frissítő, intenzíven karbonizált sör.

4. Fehér Nyúl Hyperblast – 15,1/20 pont (jó)

A Sabro komló kókuszos jegyeit trópusiakkal kombináló NEIPA. Jellegzetes ködös, baracklé színű ital, elsősorban édeskés komlóhangsúlyos, igen gyümölcsös, nagyon karakteres. Nagy test, amit a 7,2 százalékos alkoholtartalom is jelez, de sikerült a megfelelő aromaintenzitást is biztosítani hozzá.

2-3. Sima Brewing Mosaholic – 15,4/20 pont (jó)

Vibrálóan intenzív illatú NEIPA, ami a Mosaic komlóról szól. Illata elsőre a klasszikus Donald rágóra és a mangóra emlékeztet. Kóstoláskor főképp édeskés, trópusi gyümölcsös aromák érezhetők, majd idővel fenyős jegyek jelennek meg, és válnak egyre intenzívebbé. Hosszú lecsengésű, a végén összetett, cukorkás jellegű sör.

2-3. Reketye Everyday IPA – 15,4/20 pont (jó)

Remek malátaszerkezetű, könnyed, 5,5 százalékos IPA, ami elsősorban a nyári szezonra készült. Világos, ködös megjelenés, igen lágy kortyérzet egészül ki az Enigma komló fűszeres, szőlős jegyeivel és a Citra frissítő citrusosságával.

1. Horizont Hazy Queen – 16,5/20 pont (kiváló)

Igen lágy, selymes kortyérzetű NEIPA, minden szempontból a stílus hazai iskolapéldája. Trópusi gyümölcsös illatok és aromák, amelyek egy pillanatra sem fülledtek, könnyed ital benyomását keltik, miközben tartalmas, testes sörről van szó. A Galaxy, a Citra és a Mosaic komlók minden szép tulajdonságát sikerül előhozni a Hazy Queenben.

Megszomjaztál? Rendelj a VINCE sörteszten is szerepelt magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu oldaláról!

Címlapfotó: Jekken Péter