Eladó a patinás tokaji pincészet!

2023. január 06.

A nagy múltú tokaji pincészet mindenestül eladó, van azonban egy kisebb csavar a történetben.

A pezsgőiről híres magyar pincészet mellett egy tokaji pincészet is eladó sorba került ugyanazon az ingatlanos portálon. A hirdetés képei alapján könnyen beazonosítható, a Tokaji borvidékhez tartozó Szegi településen működő Soltész Pincészetet az alábbi szöveggel kínálják eladásra.

„A borászat, világörökségi területen, a Bodrog folyó szomszédságában, (ahol élénk a vízi turizmus és az Euroveló bicikli út) található. A boros rendezvények (borturizmus) egész évben programot kínálnak.
A terület elérhetősége: a 37 sz. főúttól 100 méterre, szilárd burkolatú bekötőúton.”

A hirdetés részletesen felsorolja a pince felszerelését, eszközeit, valamint az épületek és a telek méreteit. Kisebb csavar a történetben, hogy „a borászathoz szőlőterület nem tartozik, a gépek és berendezések elsősorban szőlőfelvásárlásra és bor készítéshez vannak kiépítve”. A mezőgazdasági telephely-borászat irányára 239 millió forint.

Mint a Soltész Pince honlapján olvasható, „a Soltész család szőlő és bor szeretete régmúlt időkre nyúlik vissza”. Soltész József – az újkori pincészet alapítója, Soltész Miklós édesapja – szőlője és bora után 1922-ben Bodrogzsadányban már adót fizetett.

Soltész Miklós 1940-ben Bodrogzsadányban született a család legkisebb gyermekeként. Életének alakulását döntően meghatározta gyermekkorában apjától tanult, tőle átvett gyakorlati tapasztalat és tudás. Egyetlen munkahelye a Tokaji Borkombinát volt. 40 évig dolgozott az állami vállalatnál. A borászkodást nyugdíjazása után sem hagyta abba. A családi birtokon kézműves borok készülnek. 2013-ban a Vinagora versenyén a pincészet 6 puttonyos, 2002-es aszúja Grand Champion díjat nyert el!

Címlapfotó: Nacho Domínguez Argenta / Unsplash