A világ 22. legjobb étterme Budapesttől 2 órára található!

2024. június 21.

Elkészült a világ 50 legjobb éttermének listája, a magyarok is örülhetnek!

2024. június 12-én Las Vegasban ünnepi gálán tették közzé a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es listáját. Az éttermi vendéglátás Oscar-díjaként számon tartott „verseny” keretében a nívós szakmai zsűri minden évben kiválasztja a világ 50 aktuálisan legjobb éttermét.

The World’s 50 Best Restaurants 2024-es listáját Dél-Amerika dominálja, az abszolút győztest viszont a szintén jól szerepelt Spanyolország adja. Az európai ország öt étterme került fel a listára – közülük három az első ötben végzett.

A első helyezett a barcelonai Disfrutar lett. A vendégek itt fantáziadús és játékos ételekre számíthatnak, mint például a kaviárral töltött Panchino fánk, fagyasztott gazpacho szendvics és a kombu spagettivel, mandulával és szőlővel készült tintahal – írja a CNN-re hivatkozva a Hamu és Gyémánt. (Nem is beszélve a folyamatos fejlődésről: a Disfrutar 2021-ben 5., 2022-ben 3., 2023-ban 2. volt a listán.)

A második helyen a spanyol kikötővárostól, Bilbaótól nem messze fekvő Atxondóból származó Asador Etxebarri végzett. Az étterem lehengerlő grillételeket kínál, amelyekben a minőségi alapanyagok, például a vörös palamosi garnélarák egyszerűen grillezve és önmagában tálalva ragyognak.

A Párizsban található Table by Bruno Verjus a harmadik helyre szorult, míg a negyedik helyet egy másik spanyol étterem, a madridi Diverxo szerezte meg.

Még Párizsig se kell azonban elmenni, ha a listán szereplő étteremben szeretnénk enni. A két Michelin-csillagos bécsi Steirereck az előkelő 22. helyen végzett. Magyar étterem nem került be a legjobb 50-be.

A világ 10 legjobb étterme

  1. Disfrutar (Barcelona, Spanyolország)
  2. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország)
  3. Bruno Verjus asztala (Párizs, Franciaország)
  4. Diverxo (Madrid, Spanyolország)
  5. Maido (Lima, Peru)
  6. Atomix (New York City) – Észak-Amerika legjobb étterme.
  7. Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
  8. Alchemist (Koppenhága, Dánia)
  9. Gaggan Anand (Bangkok, Thaiföld)
  10. Don Julio (Buenos Aires, Argentína)

A listát a The World’s 50 Best Restaurants Academy szavazatai alapján állították össze, amely a világ 27 régiójának 1080 nemzetközi vendéglátóipari szakértőjéből, köztük gasztronómiai szakírókból és séfekből áll.

Címlapfotó: Sebastian Coman Photography / Unsplash