Kiment a buborék a pezsgőnkből? Készítsünk belőle egy finom ételt!

2024. május 11.

Az üveg alján megmaradt pezsgő valódi kinccsé válik a cikkben szereplő receptnek köszönhetően.

A világ kedvenc buborékos itala felbontás után maximum néhány napig őrzi meg tökéletes minőségét, hiszen a szénsav, hacsak nincs speciális eszközünk, óhatatlanul kiszökik belőle. (Hogy pontosan meddig jelent élvezetet elfogyasztása, arról IDE KATTINTVA lehet olvasni.)

Ha már túl vagyunk a koccintáson, vagy hétvégén reggelihez elkortyoltunk egy mimózát, mindenképpen őrizzük meg a maradék pezsgőt. Meglepő formában hasznosítható újra. A Daily Meal szerint néhány egyszerű lépéssel az üveg alján maradt pezsgőből ízletes, házi pezsgős vinaigrette-et készíthetünk.

Apró kitérő: a pezsgős vinaigrette természetesen bármilyen pezsgőből elkészíthető. Mindazonáltal ha champagne-t nyitunk ki, akkor azért inkább törekedjünk rá, hogy az pohárban, pezsgőként fogyjon el. Ne ezt a különleges és egyáltalán nem olcsó italt válasszuk a salátaöntetünkhöz.

Bármilyen receptről is van szó, a vinaigrette jellemzően egy rész ecetből és három rész olajból áll. Az összeállítását tehát pezsgőecet készítésével kell kezdenünk. Ez sokkal egyszerűbb, mint amilyennek első hallásra tűnhet. Csak némi türelemre lesz szükségünk hozzá. Tegyük a maradék pezsgőt egy széles szájú befőttesüvegbe, fedjük le kilyuggatott alufóliával vagy egy vékonyabb konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni minimum egy, maximum hat hónapig. Az így eltett italban egy második erjedés fog végbemenni, aminek az eredménye egy meglehetősen tömény és savas pezsgőecet lesz.

Amikor elkészült az ecetünk, csak keverjük vagy rázzuk össze háromszor annyi olívaolajjal, és keverjük bele a többi hozzávalót. A dijoni mustár, a fokhagyma és a mogyoróhagyma szinte minden salátával harmonizál, de érdemes kicsit játszani az összetevőkkel. A japán misópaszta például umamis ízt adhat az öntetünknek, egy kevés cukor pedig tökéletesen ellensúlyozza az ecet savasságát.

Címlapfotó: Kelsey Chance / Unsplash