Van 2 jó és 1 rossz hírünk a tojás fogyasztói számára

2023. november 02.

A tojás sokak nagy kedvence, így nem árt tisztában lenni a cikkben szereplő információkkal.

A tojás az egyik alapélelmiszerünk, de vajon eleget tudunk-e róla. Az Agrárszektor minap összegyűjtött egy csokorra való hasznos információt, ezeket foglaltuk mi most röviden pontokba.

Jó hír: a tojás rendkívül egészséges

A tojás jelentős mennyiségű fehérjét és több, mint tíz féle vitamint is tartalmaz. Gyakorlatilag egy jól összeállított bio-konzervnek tekinthető, amiben rengeteg táplálkozási és egészségügyi szempontból hasznos anyag található, kivéve a szénhidrátokat és a C-vitamint. Egy 30-79 év közötti emberekkel végzett kutatásban kimutatták napi egy tojás fogyasztása nemhogy növelné, hanem 11 százalékkal csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy tojás körülbelül 186 mg koleszterint tartalmaz, tehát még szívbetegség esetén is ajánlható a napi egy tojás elfogyasztása.

Jó hír: főzve nagyon biztonságos

Egészségünk szempontjából sokkal optimálisabb, ha főzve fogyasztunk tojást, sütés helyett. A főzés élelmiszerbiztonsági szempontból is előnyösebb: így több eséllyel pusztulnak el az esetlegesen benne található mikrobák, és nem kerülnek pluszban zsírok bele, mint sütéskor. Aki mégis a sütés mellett dönt, annak itt egy mennyei rántotta recept egy különleges összetevővel.

Rossz hír: a tojás eltarthatósága nehezen meghatározható

Sok egyéb élelmiszerrel ellentétben eltarthatóságának hossza nem annyira pontosan meghatározható, mint például a csomagolt élelmiszereké, és a romlott tojások igen komoly egészségügyi panaszokat is okozhatnak. Ráadásul a kicsit romlott ugyanúgy néz ki, mint amelyik még használható. A héjas tojás, ha nem hűtőszekrényben tároljuk, akkor száraz, hűvös helyen, 2-18 fokon várja a felhasználását. A hűtőszekrényben tárolt nyers tojások 3-5 hétig még biztonsággal fogyaszthatók. Fagyasztva akár évekig is eltartható, ám a lényeg ekkor, hogy ne a héjában fagyasszuk le, hanem abból kiütve, valamilyen fagyálló edényben.

Ha felütve az állaga más, mint a megszokott, és a szaga furcsa, akkor az már biztosan alkalmatlan fogyasztásra. A héj nyálkássága, vagy penészes bevonata szintén mutatja, hogy már kár is belenézzünk. Nem jó hír, hogy a szalmonella fertőzöttségére semmilyen látható jel nem szokott utalni, ezért figyeljük a ráírt csomagolási-, és lejárati időt. Kipróbált módszer, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott lebeg a víz felszínén. Az utóbbi sem biztosan romlott, csak már nem annyira friss.

Címlapfotó: Hannah Tasker / Unsplash