A tökéletes tükörtojás titka: egy filléres plusz összetevő a serpenyőben

2023. november 17.

Szakemberek szerint van egy hétköznapi plusz összetevő, ami nélkül nem készülhet igazán jó tükörtojás.

Egyes kutatások szerint még jót is tehet nekünk, ha kihagyjuk a reggelit. Ha viszont mégis a reggeli mellett döntünk, a WebMD esküszik rá, az a legjobb, ha tojásos étellel indítjuk a napot. A tojás tele van értékes tápanyagokkal, fehérjével és különböző antioxidánsokkal. A tojásételek elkészítésénél kihívást leginkább a jó időzítés és a megfelelő hőmérséklet beállítása jelenti. Ha ezek nem sikerülnek, a tükörtojás például könnyedén leragadhat a serpenyő aljára, de oda is kozmálhatjuk a reggelinket.

Szerencsére a dailymeal-nek van a tarsolyában egy olyan trükk, amivel kiküszöbölhetőek a fenti problémák. E szerint elsősorban nem mással, mint a hőmérséklettel kell foglalkoznunk, annak beállítása a kulcs.

A tükörtojás leragadásához a legtöbbször a serpenyő túlzott forrósága vezet. Ezért mielőtt kiszednénk a tojást a serpenyőből, érdemes egy türelmesnek lennünk, és megvárni, hogy az lehűljön egy kicsit.

Miután a serpenyő már veszített hőmérsékletéből, a tükörtojások természetüknél fogva elkezdenek leválni felületéről, így egy spatula (kanál) segítségével egyszerűen ki tudjuk venni őket. 

Miért működik ez?

A hack működésének okát ugyanott kell keresnünk, ahol a tojás leragadásának az okát: a serpenyők kialakításában. Julian Weisner gasztroszakértő a Hestan Cue főzőlapokat gyártó vállalatnak egy videóban mesélt arról, miért játszik a serpenyő felszíne nagy szerepet. Mint elmondta, bár a tapadásmentes serpenyők távolról simának és egyenletesnek tűnnek, közelebbről megvizsgálva őket észrevehetjük, hogy a felületük rücskös, apró kráterek és dudorok váltakoznak rajtuk.

Amikor a nyers tojás a serpenyőre kerül, a fehérje befolyik ezekbe gödrökbe, megkeményedik és beleragad. A hőmérséklet emelkedésével csak rásegítünk erre a folyamatra. Hő hatására a fém kitágul, a kráterek mérete is megnő, a tojás egyre könnyebben találja meg az utat ezekbe.

Ha tehát szeretnénk elkerülni, hogy a tükörtojás szétessen (mivel a kráterbe ragatd darabok nem mozdulnak együtt a többi résszel), akkor javasolt várnunk egy kicsit a kiszedéssel. Ugyanakkor az említett oldal hangsúlyozza: miután leszedtük a tűzről, a serpenyő még forró marad, így a tojás tovább sül. Érdemes ezért végig alacsony lángon készíteni a tükörtojást, így a visszahűlés hamarabb végbemegy.

Egy másik módszer a tökéletes tükörtojás készítéséhez

Egy másik módszer a megfelelő zsiradék használatára esküszik. Míg a legtöbben valamilyen olajjal kezdünk bele a tojásételek készítésébe, egy kutatás szerint

a leragadásmentes főzésnek a vaj a kulcsa.

Ezzel egyébként Weisner is egyetértett. A videóban az okot is elmagyarázta. Míg a tojás hozzáadását követően az olaj kiszorul, vagyis ide-oda (gyakran a szélekre) áramlik, addig a vaj a „helyén” marad, elősegítve ezzel a tapadásmentes sütést.

Címlapfotó: Christian Cueni / Unsplash