Vince Gála prémium borcsomag: karácsonyi bor-étel recept
A Vince novemberben elindította a Vince Gála prémium borcsomagjait. Ezekbe a csomagokba mindig csak a Vince-díj egyes kategóriáinak legjobb 3 helyezettjei kerülnek. A legjobb három helyezett mindenkor a legszigorúbb szakmai szűrőn megy át, vagyis tényleg a magyar borok szűk elitjéhez tartozik. A Vince Prémium Borcsomagok előfizetési rendszere ugyanúgy működik, mint a már megszokott klasszikus Vince borcsomagoknál. Aki egyszer előfizet egy adott borcsomagra, minden hónapban meg fogja kapni egészen addig, amíg máshogy nem dönt.
Decemberben az alábbi két borcsomagra lehet előfizetni, ezek a csomagok már a 2023-as Vince-díj Top3-as borait tartalmazzák. Fontos újdonság, hogy decembertől minden borcsomagunkat ingyenesen szállítjuk ki, a feltüntetett áron kívül másmilyen költség már nincsen.
Ismerkedő (ár: 11 200 Ft)
Benedek Pince Epreskert Sauvignon Blanc 2022
Németh János Deviant Syrah 2021
Válibor Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019
Szemezgető (ár: 32 200 Ft)
Riczu Tamás Villányi Franc 2019
Steigler Pincészet Zöld Veltelini Prémium 2019
Barta Pince Pince KVG 2022
Kedvcsinálóként az alábbiakban mindkét csomag 1-1 borához egy kiváló karácsonyi receptet is ajánlunk.
Mandulás pisztráng és kéknyelű
Hozzávalók
- 4 db tisztított, konyhakész pisztráng
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- 5 dkg szeletelt mandula
- 1 dl fehérbor
- só, bors
- kevés olívaolaj
Így készül
- Mossuk meg a pisztrángot folyó víz alatt alaposan, majd szárítsuk le, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. A petrezselymet és a citromot alaposan mossuk meg, a petrezselymet és a kaprot vágjuk durvára, a citromot vágjuk először félbe. Az egyik felét pedig felezzük meg, és így vágjuk félkarikákra. Az egészben hagyott fél citrom levével locsoljuk meg a halakat kívül és belül.
- A citromszeleteket és a durvára vágott petrezselymet és kaprot rakjuk a halak hasüregébe. A vaj 2/3 részét vágjuk szeletekre, és ezt is tegyük a halak belsejébe egyenletesen elosztva.
- Tegyük a pisztrángokat kevés olajjal kikent tepsibe, pici olívalajjal és a fehérborral locsoljuk meg és toljuk 200 fokos sütőbe 15-18 percre.
- Közben olvasszuk fel a maradék vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a szeletelt mandulát, és 1-2 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk, míg kellemes illata és aranybarna színe nem lesz a mandulának és a vajnak.
- A pisztrángot vegyük ki a sütőből, rakjuk tányérokra, egyenletesen kanalazzuk rá a pirított mandulás vajat, és ízlés szerinti körettel tálaljuk.
(cookta)
Gesztenyével töltött szűz és Villányi Franc
Hozzávalók
- 25 dkg gesztenye
- 1kg sertés szűz
- olívaolaj
- só
Így készül
- Tisztítsuk meg a húst a hártyáktól és az inaktól. Vágjuk le a két szélét, majd egy éles késsel a hús közepébe szúrjunk mélyen és mozgassuk meg, hogy legyen hely a tölteléknek. Óvatosan, hogy ne lyukadjon ki a hús. Vegyük ki a kést kivesszük és csúsztassuk a lyukba egy fakanál nyelét, majd hús klopfolóval ütögessük meg.
- A megtisztított gesztenyét bő vízben főzzük puhára, majd sózzuk meg és pürésítsük le, hogy gesztenyemasszát kapjunk. Ezzel töltsük meg a húst.
- Ezután sózzuk, borsozzuk, majd magas hőfokon egy serpenyőben olívaolajon süssük körbe, hogy kérget kapjon. Hőálló nyelű serpenyőben süssük és úgy tegyük be a sütőbe, ahol 170 fokon 15 percig folytassuk a sütést.
- Ha a hús megsült, pihentessük egy kicsit és csak utána szeleteljük fel.