Csúcsminőség az Alföldről is: Koch Csaba nem ismer lehetetlent

2024. január 10.

Koch Csaba neve ma ott van a legjobbak között, két borvidéken alkot kiemelkedőt. Minden egy 0,2 hektáros birtokkal kezdődött.

A Vince Magazin dupla lapszámának interjújából szemezgettünk.

Koch Csaba a sikerhez vezető útról

Akkoriban a válság következményeként sokan abbahagyták a borvidéken a szőlőtermesztést, rengeteg terület maradt gazdátlanul. Ezeket a lehetőségeimhez képest apránként felvásároltam, és kemény munkával pár év leforgása alatt rendbe hoztam. Hogy őszinte legyek, nem volt egyszerű, de szerencsére a nagyszüleim ott voltak mellettem, és mindenben segítettek. Éveken át hordtam a napszámosokat a szőlőbe, és ahogyan nőtt a családi vállalkozás, végigjártam minden pozíciót: traktort vezettem, permeteztem, borász és szőlész voltam egyben, a Zsiguli utánfutójával – amit egy barátomtól kaptam – pedig Budapestre vittem a piacra az árumat.

Hatalmas küzdelem volt, de végig hittem a sikerben.

Kemény munkával a célig

Nagypapám volt a legnagyobb hatással rám, ő tanított meg embernek lenni, és a szakma szeretetét is ő adta át. Kevesen tudják, de túlélte a háborút, a származása miatt a kényszermunkát Oroszországban, aztán jött a Beneš-dekrétumban meghatározott kitelepítés, majd a téeszesítéskor a földjeit is elvesztette. Ennek ellenére a legnehezebb időkben sem vesztette el a hitét és reményét. Tőle tanultam meg, hogy a becsületesség és szorgalom, amihez kitartás, pozitív gondolkodás, akarat, belső indíttatás és szaktudás is társul, mindig meghozza az eredményt.

Koch Csaba a piaci változásokról

A világ gyorsan változik, fontos tartani a tempót, máskülönben lemaradsz. Másrészt a fogyasztók is dinamikusan fejlődnek, akárcsak az ízlésük és a borhoz való hozzáállásuk. Aki évről évre, igazodva a fogyasztói kereslethez, nem tud egyre jobb bort készíteni, egy idő után elveszíti a piacát.

Koch Csaba és a többi termelő

Fontos kiemelnem, hogy már előttem, illetve velem párhuzamosan is voltak olyan alföldi termelők, akik kiváló borokat készítettek és készítenek a mai napig. Minden egyéni siker a többieknek is hitet ad. Bármilyen szinten dolgozik az ember, a magas minőség az egyetlen üdvözítő út, amihez társulnia kell egy ökonómiai szempontból sikeres gazdálkodásnak.

A teljes interjú elolvasható a Vince Magazin aktuális, 2023/december -2024/januári összevont, dupla lapszámában.

Szerző: Németi Sándor

Címlapfotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin