A tökéletes főtt tészta elkészítéséhez még főzővíz sem kell!

2025. január 26.

Tökéletes ízű és állagú főtt tészta készíthető egy egészen apró trükk segítségével.

A víz a legtöbb tésztaétel elengedhetetlen összetevője. A nyers tésztából kifőtt keményítős víz segít besűrűsíteni a szószokat. Ez az oka annak, hogy a legtöbb recept azt javasolja, a főzővízből öntsünk egy keveset a mártásra is. Sokan azonban nem tudják, hogy nemcsak vízben lehet tésztát főzni, hanem akár tejben is.

Ha egy tál sajtos tésztára, vagy az USA-ban népszerű mac and cheese-re vágyunk, érdemes a még tökéletesebb végeredmény érdekében tejben főzni a tésztát. A The Daily Mail azonban figyelmeztet, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni, ha ezt az utat választjuk. A vízzel ellentétben a tej magas hőmérsékleten odaéghet, kesernyés ízűvé válhat – és így a főtt tészta is.

A tej forráspontja körülbelül 82 Celsius-fok, éppen ezért csak közepes lángon melegítsük és ne hagyjuk, hogy felforrjon. A gyakori kevergetés szintén elengedhetetlen, mivel a tejzsír megégett darabkái megtapadhatnak az edény alján, ami keserű, égett ízt kölcsönözhet a tésztának. Mivel hosszabb időbe telik, amíg a tészta megpuhul, ez azt jelenti, hogy kicsivel több ideig kell a lábas fölött őrködnünk.

Plusz egy érv a tejben főzés mellett: kiválóan hidratálja a tésztát. Tehát, ha a hűtőnk mélyén száradásnak indult az előző esti maradék, csak melegítsük fel tejben, és olyan lesz, mintha frissen főztük volna.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Isaac Quesada / Unsplash