Ez lesz az 5 legizgalmasabb italtrend 2023-ban

2022. november 14.

2023-ban rengeteg új italtrend vár a fogyasztókra. Mutatjuk, mire lehet számítani bor, kávé, sör, koktél és alkoholmentes italok terén.

A legújabb italtrendek a láthatáron

Fotó: Blake Wisz

Bár a borfogyasztás hazánkban komoly hagyománnyal rendelkezik, sörből iszunk nagyobb mennyiséget. A felnőtt magyarok heti átlagos sörfogyasztása 2,6 liter volt 2019-ben – olvasható a ksh oldalán. A sör és bor mellett azonban az utóbbi években olyan italok is jönnek fel, mint a gin tonic, a cider, vagy éppen a koktél. Most megmutatjuk, várhatóan milyen globális ital trendek befolyásolják majd a 2023-as fogyasztási szokásokat.

Boros trendek

Fotó: Elle Hughes

A globális boriparban a természetes borok fellendülése várható a 2023-as évbe. A natúr tételek piaca az elmúlt néhány évben jelentősen bővült és ez a folyamat egyelőre nem akar leállni. Itthon ugyan némileg lassabban terjed ez a divat,miközben a természetes borok nagy népszerűségnek örvendenek Kínában, ahol több, mint 1 millió pincészet és körülbelül 4 millió hektár szőlőültetvény található. A kínai pincészetek évente több, mint 3 milliárd liter bort készítenek. Így nem meglepő, ha a jövőben még nagyobb mennyiségben bonyolítanak majd le exportot a tengerentúlra is, akár természetes borokból is – számolt be a linchpinseo oldala a kilátásban lévő trendről.

Sörös trendek

Fotó: Timothy Hales Bennett

Az elmúlt néhány évben a sour (savanyú) főzetek egyre jobban elterjednek a világban, így itthon is. Mostanra már szinte nem is található olyan bár, ahol ne lehetne megkóstolni egy finom gyümölcsös sour kraft sört. A linchpinseo cikke azt írja, a sörfőzők beszámolói alapján a sour tételek forgalma egyes területeken már felülmúlják a többi sörtípusét. A népszerűség hátterében áll az egyre változatosabb választék is. Sok tétel ráadásul alacsony kalória- és alkoholtartalmú, miközben intenzív ízvilággal rendelkezik.

Koktél trendek

Fotó: Maxim Hopman

Az Aperol Spritz térhódítása 2023-ban sem fog megtorpanni. Sőt, az olasz eredetű ital népszerűségének az is jót tett, hogy rengetegféle módon kezdték variálni. Az egészségesebb, „könnyedebb” és alacsony kalóriatartalmú italok iránti kereslet szintén nagy szerepet játszik ennek az italtrendnek a megerősödésében. Ide kapcsolódik az is, hogy a fiatal felnőttek és a Z generáció az adalékanyagmentes italokat keresik, ebbe pedig a Spritz remekül beleillik. Így a 2023-as italtrendek biztos szereplője lesz az Aperol Spritz.

Alkoholmentes trendek

Fotó: Christophe R.

Ahogy az egészségtudatosság mozgalma tovább erősödik, az úgynevezett mocktailok (alkoholmentes koktél) is egyre nagyobb teret hódítanak meg. A szakértők szerint az emberek egyre jobban vágynak olyan koktélokra, amik nemcsak finomak, de még egészségesek is. Sőt, a sörmárkák már most nagy mennyiségben értékesítenek alkoholmentes ízesített főzeteket – hívta fel a figyelmet az alkoholmentes italok térhódítására a bevsource oldala. Az alkoholmentes italok iránti érdeklődés tehát várhatóan csak növekedni fog.

Kávé trendek

Fotó: engin akyurt

Kevesen gondolnák, de az éghajlatváltozás még az italtrendeket is befolyásolja. Az extra nyári meleg miatt 2022-ben több ember fogyasztott jeges kávé italt, mint forrót. Az is jól látszik, hogy a vásárlók szokásukat megtartják és nem csak a nyári hónapokban, hanem egész évben fogyasztanak hideg kávés italokat. A forró kávék kategóriájában a tendencia inkább a kisebb, ütősebb italok, mint például a flat white és a macchiato felé irányul majd – számolt be a várható trendről a mtpak cikke.

Címlapfotó: ztanizlaff / Unsplash