Ünnepi borok az augusztus 20-ra a VINCE ajánlásával

2023. augusztus 19.

Augusztus 20. az államalapítás és Szent István szentté avatásának ünnepe. Méltó nap a koccintásra, méltó borokkal. A cikkben a szerkesztőség tagjai ajánlanak ehhez borokat.

Nagy Bea, borász partnerkapcsolatok, Vince

Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2018

Chardonnay és pinot noir harmonikus találkozása egy teljesen száraz pezsgőben. Kóstolva a gyümölcsösség kiemelkedő, ami az autolízises jegyekkel összhangban van. Kerek savak, melyek finoman ölelik az apró buborékokat, igazi ünnepi tétel!

Kalmár Borbála, szerkesztő, Vince Magazin

Illés Borászat, Napkő Balatoni Cuvée 2020

Az államalapítás ünnepére egy új pincészetet szeretnék ajánlani: az Illés Borászat idén nyáron nyitotta meg kapuit a Csobánc-hegy lábánál, ahol szezonális nyitva tartással várják vendégeiket. Jelenlegi szortimentjük gerincét az olaszrizling adja, kínálják reduktívan, vagy éppen házasításban elképzelve, mint például ez a Napkő tételük, amely a Vince tesztünkön egyből bekerült a kiváló borok**** közé. Nem rossz kezdet. És ha már kezdet: a sztorijukat hozzuk is a Vince magazin aktuális, augusztusi lapszámában.

Geri Ádám, felelős szerkesztő, vince.hu

Grand Tokaj Tokaji aszú 5 puttonyos 2016

Az egyik legjobb ár-érték arányú aszú, amivel könnyen ünnepé varázsolhatjuk augusztus 20-at. Ízében a botritisz csak visszafogottan van jelen, inkább a primer gyümölcsös jegyek (narancs, birs, körte, sárgabarack) és a hordó (vanília, fehércsoki, kávé) dominálnak. Kerek, hosszan tartó savak teszik teljessé a kortyot. Mindenképpen próbáljuk ki a 2023-as országtortával. Kiválóan rezonál vele a Spicces füge respektus sóskaramellája, a meggyzseléhez szintén felhasznált aszú és a diós korong.

Címlapfotó: Jingda Chen / Unsplash