7 furmint bor az országból, ami felveszi a versenyt a tokajiakkal

2023. február 24.

Furmint bor Badacsonyból, a Balaton déli oldaláról és Somlóról. 7 tétel, ami bizonyítja, van élet Tokajon kívül is a fajta számára.

Előző cikkünkben (a Furmint Február apropóján, de nem csak februárra) a legkiválóbb tokaji furmint bor válogatást készítettük el. A Vince munkatársai ezúttal azt a feladatot kapták, a 21 másik magyar borvidékről sorolják fel kedvenc furmint boraikat.

Kalmár Borbála, a Vince Magazin szerkesztője:

Hidden Treausures/A Moric Project NR3 ft. Villa Tolnay Riesling/Furmint 2020, Badacsony

A furmint sokoldalúságát mutatja, hogy nem csak Tokajban és nem csak hárslevelűvel muzsikál szépen. Kicsit csalok, hiszen egy olyan bort ajánlok, amely házasítás: furmint és rajnai rizling. Emlékszem, amikor annak idején Nagy Laci körbevezetett a birtokon és mutatta a friss telepítésű furmint tőkéket, és magyarázott róluk lelkesen. Majd eltelt pár év, pohárba került a szűztermés, amelyben visszaköszönt az egész birtokra jellemző precizitás. Majd, ismét pár év elteltével már Roland Velich töltötte nekem a saját nevével fémjelzett projekt 3-as számú tételét – büszkén –, amelyben ez a furmint már házasítás részeként kapott szerepet. Vulkanikus, szikár, elegáns és szerethető. Egy bor, amelyet ma már a világ számos pontján poharaznak esténként a szomjas vendégnek.

Somlói Vándor Furmint, Somló

Évjárat nélkül írom, mert tulajdonképpen lényegtelen. Nem emlékszem, hogy valaha ittam volna Kis Tamástól rossz bort, nála a kóstolási élményt csak az tudja überelni, ha az embernek szerencséje van a Somló oldalában lévő kóstolóteraszon, egy kellemes napsütéses napon, kikapcsolt telefon mellett ugyanezt megtenni. A Somló utánozhatatlan és egyedi karaktere, egy értő borász, és egy nemes szőlőfajta. Ha valakivel szembejön egy palack, ne habozzon betárolni belőle, mert Tamás boraira manapság már nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Nagy Bea, borász partnerkapcsolatok:

Garamvári Lellei Furmint Brut 2018, Dél-Balaton

Furmint a Dél-Balatonon? Remek alapanyag, amely különböző borvidékeken, eltérő borászati technológiával képes rengeteg arcát megmutatni. A pezsgősítésre is alkalmas fajta szép savakat produkál körtés, birses illatok- és ízek mellett. Nyissunk fel bármikor, bátran egy palackkal belőle! Ezzel az elegáns pezsgővel remekül meg lehet koronázni az átlagos szürke hétköznapok estéit.

Kovács Nimród Winery Sky Furmint 2017, Eger

A Nagy-Eged hegy legpompásabb, Grand Cru termőterületének furmintja, melynek kóstolása során, ahogy neve is sugallja, határ a csillagos ég. Hordóban erjedt, majd 6 hónapig hordóban érlelődött, így egy komplex tétel született, magas beltartalmi értékkel. Mindössze 2320 palack készült belőle, a bort pedig Kovács Nimród első unokájának tiszteletére Sky-nak nevezték el.

Szépfy-Gőgh Csilla, a Vince Magazin kiemelt borászati kapcsolattartója:

Pállfy Pince Nemes Furmint Főbor, 2017, Balaton-felvidék

A bor a Káli Eredetvédelem legmagasabb kategóriájában, a Káli Királyi Főbor kategóriában készült el; az ép és töppedt fürtöket a 2007-ben a Fekete-hegyen telepített furmintültetvényről 2017 októberében szüretelték, a szőlőt és mustot spontán erjesztették, majd 2 éves érlelés következett hordóban. Ritkán találkozik az ember ilyen komplex, ízlelőbimbókat megtornáztató desszertborral, amely különleges arcát mutatja a furmintnak, és igazi kuriózum a balatoni területről.

Gilvesy Birtok PIXU 2021, Badacsony

Mindössze 1500 palack készült belőle; a szemfüles borfogyasztók korlátozott számban a pincészetnél és a gasztronómiában találkozhatnak ezzel a natúrborok körébe tartozó újdonsággal. A vulkanikus Szent György-hegyen lévő furmint ültetvények gyümölcseit kézzel szüretelték; a 12 hektós öreg ászokhordóban történt erjesztést követően acéltartályban, finom seprőn pihent a bor, majd nagyon alacsony kéntartalom mellett szűretlenül palackozták. A friss és mégis komplex karaktere okán beszélgetések, családi összejövetelek, természetes fogások izgalmas kísérője lehet; könnyen értelmezhető és fogyasztható, ugyanakkor komoly beltartalommal bíró bor

Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője:

Barnabás Kézműves Pince Nagy-Somlói Furmint 2021, Somló

Az aprócska birtok a hegy egyik legjobb területén, az Aranyhegy dűlőben fekszik. Tóth Barnabás furminttal és hárslevelűvel dolgozik; borai kristálytiszták, kifejezőek és hosszan érlelhetőek. A legfrissebb évjárat is csupa jót ígér: lendületes, vibráló savszerkezet mellett zamatos citrusok, roppanós alma egy rétegzett, erőteljes, de nem robosztus, sokkal inkább fineszes borban. Én biztosan rendelek egy kartonnal.

Címlapfotó: zaussie / Unsplash