Sajt és édesség párosítások az igazi ínyenceknek

2022. november 01.

A sajt és az édesség külön-külön is megállja a helyét, de együtt bombasztikus ízélményt nyújtanak.

A Világgazdaság cikke szerint a magyarok fejenként 7,6 kilogramm sajtot fogyasztanak, ezzel szemben az Európai Unióban az éves átlag 18 kiló, vagyis nem járunk az élmezőnyben. A legkedveltebb hazai sajtnak a trappista minősül, bár a gasztroforradalomnak köszönhetően előtérbe kerülnek a különféle jó minőségű kézműves sajtok is. Ami pedig az édességfogyasztást illeti, személyenként 10-11 kilogramm cukros finomságot (ebből 3 kilogramm csokoládét) fogyasztanak az emberek évente.

A sajt és az édesség párosítás végtelen lehetőséget rejt magában, így most egy kis támpontot szeretnénk adni azoknak, akik készen állnak erre a kulináris utazásra.

Kéksajt és Reese’s földimogyoróvajas csokikorong

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

A kéksajt textúrája sokban hasonlít a tejkaramella krémes és lágy állagára. Így szerkezetileg nem sokban különbözik a kívül keményebb, de belül puha Reese’s földimogyoróvajas csokikorongtól sem. A csokoládéval párosítva egy új krémes, csokis finomság jön létre – hívja fel a figyelmet erre a csúcs párosításra a thekitchn cikke.

Kecske gouda és Twix tejcsokoládé

Fotó: Alexander Maasch / Unsplash

Egy félkemény, fiatal kecske Gouda (nagyjából hat hónapos), és a nagy klasszikus, csokoládé-karamell-ostya trió kombinációja fantasztikus ízvilágot teremt. Aki valami igazán különlegesre vágyik, az tegyen egy szelet sajtot a Twix tetejére, majd helyezze a csoki-sajt kombót pár másodpercre a mikrohullámú sütőbe. Az eredmény egyszerűen mennyei lesz!

Alpesi típusú sajt és Skittles gyümölcsös drazsé

Fotó: Hello I’m Nik / Unsplash

Az alpesi típusú sajt és a Skittles párosítása igazi különlegesség, hiszen a sajt zöl dfűszeres aromajegyei miatt egy nagyon funky ízvilágot kapunk.

Érett gouda és karamellás popcorn


Fotó: Robert Anasch / Unsplash

Az érlelt Gouda és a karamell popcorn meglepően sok hasonlóságot mutat. Mindkettő gyönyörű borostyán színű, vajkaramell és sós ízjegyekkel megbolondítva. A pattogatott kukorica határozott édeskés illata viszont megzabolázza a Gouda erőteljes karakterét. Ha valaki közelebbről is megvizsgálja a sajtot, akkor láthatja a kis aminosav kristályokat benne, amik kellemes roppanós textúrát biztosítanak a pattogatott kukorica mellé – mutat rá a csodálatos párosításra a food52 cikke.

Camembert és Kit Kat

Fotó: Adana Eisagholian / Unsplash

Szuper krémes, vajas állagú sajt, ami majdnem olyan pihe-puha, mint egy igazi olasz fagylalt. Kit-Kat-tel kombinálni pedig igazi művészet! A csokoládé ugyanis tovább finomítja a sajt tejszínes ízvilágát, míg az ostya kellemes roppanósságot ad hozzá. A legeslegjobb erre a célra a camembert típusú sajtok közül Brillat-Savarin. Az úgynevezett triple créme-hez teljes extra tejszínt adnak, amitől a világ egyik legkrémesebb sajtja jön létre. Ez a ropogós csokival maga a mennyország!

Manchego és Reese’s földimogyoróvajas csokikorong

Fotó: Creativan / Shutterstock

Ha valakinek ízlett a korábban említett kéksajt és Reese’s földimogyoróvajas csokikorong párosítás, akkor a manchego sajttal is imádni fogja ezt az édességet. A spanyol eredetű, juhtejből készített sajt ízjegyei közé tartozik a tejföl és a sajttorta. Ki ne szeretné kipróbálni a mogyoróvajas sajttortát? A manchego és a csokiskorong párosításának eredménye egy édes, diós és krémes finomság lesz.

Címlapfotó: Kateryna Onyshchuk / Shutterstock