Költözik a Badacsony!

2023. április 17.

Április 22-én a Badacsony nagy napja lesz, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Részletes program a cikkben.

Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre. Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma termében.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével április 22-én megrendezésre kerülő eseményen közel 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bora várja a vendégeket. A rendezvényt továbbá számtalan élményprogram, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállító színesíti. Izgalmas lesz – a Vulkáni palackokból kiszabadult borszellemek keresik méltó társukat „badacsonyi nász” jeligére a New York Palotába című mesterkurzus. Utóbbi, a két kiváló szakember, Dr. Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens, tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja), valamint Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje) közreműködésével megtartott esemény minden bizonnyal a Badacsony New Yorkban egyik várva-várt csúcspontja lesz.

A 16 órakor kezdődő programon a Dr. Csizmadia András által a vakkóstolás során kiválasztott legjobb borokhoz Wolf András fogja elkészíteni a fogásokat. Remek alkalom ez minden bor- és gasztronómia szerető számára. Ezáltal a borokon és ételeken keresztül közelebbről megismerhető a páratlan adottságairól világszerte ismert Badacsonyi borvidék.

Válogatott tételek

A rendezvényt megelőzően, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt idén is a borászok, valamint Dr. Csizmadia András közreműködésével zajlott a Badacsony New Yorkban eseményen bemutatásra kerülő borok előkóstolója március végén. A Balatonra és a Badacsony-hegyre fantasztikus kilátással bíró, 2014-ben megnyílt családias hangulatú Hotel Halászkertben megtartott előkóstolón a négy bizottság közel 200 bort értékelt vakon.

„A Badacsony New Yorkban rendezvénynek többek között az adja a rangját, hogy a bemutatásra kerülő borok egytől-egyig kiválóak. Ennek érdekében a badacsonyi borászokkal közösen szinte már a kezdetektől fogva kitaláltuk, hogy szükséges a vakon történő előkóstoló. Az általunk lefektetett szigorú szabályok, valamint elfogadott értékrendek betartásával a bizottság minden tagja anélkül, hogy tudná melyik termelőnek a bora van éppen a pohárban, hozza meg a döntést. Amennyiben valamelyik bor kizárásra kerül, akkor azt egy másik bizottság is lekóstolja. Csak ezek után történik meg a végleges döntés.  Szintén fontosnak tartjuk, hogy minden tétel az adott kategóriájában méltó módon képviselje stílusban a Badacsonyi borvidéket. Már nagyon várjuk az április 22-én megrendezésre kerülő eseményt. Bízunk benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sikeres lesz. Tavaly csúcsokat döntött a rendezvény látogatottsága, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs volt jelen. – hangsúlyozta az előkóstolót követően Váli Péter borász, az esemény szervezőbizottságának elnöke.

A legjobb 12 a mesterkurzuson

 „Az előkóstoló már az elejétől fogva nagyon hasznosnak bizonyult. A rendezvény korai fázisában volt olyan alkalom, hogy a boroknak akár a 20-30%-a is kizárásra került. Ezek helyét újak vették át. Így garantálni tudtuk, hogy a Badacsony New Yorkban eseményen csak a legkiválóbb tételek kerültek a poharakba. A vakkóstolás egyben egy építő jellegű kóstolás, hiszen minden borászat képviselteti magát, így a borokkal kapcsolatosan megfogalmazott véleményeknek is a tanúja. Ebből adódóan, akarva-akaratlanul de formálódik benne az a stílus, amit Badacsonynak kellene képviselnie. Nemcsak én, hanem a borászok is hasznosnak találják ezeket a közös kóstolókat, ahol véleményt tudnak egymással cserélni. Büszkék vagyunk, hogy évről-évre elképesztő fejlődésen ment át Badacsony, illetve az itt készült borok. Mint a mai napon kóstolt borok is visszatükrözték, egy olyan borvidékről van szó, amely rendívül sok értékkel, egyediséggel és lehetőséggel bír. Jól szemlélteti ezt a tényt a mai napon történt előkóstoló is, ahol a borok csupán egy százaléka került kizárásra. Szintén pozitívumként emelném ki, hogy soha ennyi bor, szám szerint 34, még nem került kiemelésre, mint a mai napon. Ebből lesz kiválasztva Dr. Csizmadia András által az a tizenkét tétel, ami a mesterkurzuson kerül majd bemutatásra. A rendezvényre és a mesterkurzusra már elővételben egészen április 21. éjfélig online vásárolhatnak jegyet a www.kostolo.badacsony.com weboldalon az érdeklődők, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség. Szerencsére jól fogynak a jegyek, ami bizakodásra ad okot” – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az Év Bortermelője cím birtokosa Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

Badacsony New Yorkban – információk

IDŐPONT: 2023. április 22. (szombat)

HELYSZÍN: Budapest, New York Palota, Róma terem

(1073 Budapest, Erzsébet körút 9. New York Palace)

Találkozzunk a New Yorkban és koccintsunk együtt kiváló badacsonyi borokkal!

Címlapfotó: Dope Masters / Unsplash