Év Bortermelője 2022: megvan a győztes, történelmi siker!

2022. december 08.

Megvan a 2022-es Év Bortermelője. Nem született meglepetés, a győztes mégis történelmet írt!

2022-ben harminckettedik alkalommal választották meg az év magyar bortermelőjét. A hivatalosan „Év Bortermelője Magyarországon” nevű díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti. A díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Első alkalommal Tiffán Ede villányi borász kapta meg a díjat. Legutóbb Nyúlné dr. Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza. A cím történetében ő volt a második hölgy, aki elnyerte a címet.

A kiválasztás menete évek óta változatlan. A díj jelölési szakaszában közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdeti azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre.

A győztes kilétére december 8-án, sajtótájékoztató keretében derült fény a Felix Kitchen & Barban, miután összesítésre kerültek a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai. Ez alapján a 2022-es győztes

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Bemutatkozik a 2022-es Év Bortermelője

év bortermelője, öt férfi, felettük felirat
Balról az első a győztes, Figula Mihály
Fotó: Magyar Bor Akadémia

Történelmet írt Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) azzal, hogy édesapja, idősebb Figula Mihály (2000) után ő is megkapta az Év Bortermelője elismerést. Ez az első alkalom, hogy egy családban két borászt is kitűntetnek vele. Ifjabb Figula Mihály egyébként is illusztris társaságba került most. Szepsy István, Áts Károly tokaji, Konyári János és Légli Ottó balatonboglári, valamint Thummerer Vilmos és Dr. Lőrincz György egri borászok után ő a hetedik, aki két legnagyobb hazai szakmai elismerést (Év Bortermelője, Borászok Borásza) magáénak tudhatja.