Lapajánló: már kapható a Vince magazin októberi lapszáma
Tesztelőink a 2020-as, 2021-es és 2022-es szamorodnikat és aszúkat vették górcső alá. Mindhárom évjárat megmutatta a tokaji borok sokszínűségét, magas minőségét, a szőlészek és a bortermelők hozzáértését. Interjút készítettünk Kovács Nimróddal, aki idén ünnepli 75. születésnapját, a nevét viselő egri borászat pedig 15 éve működik. Szegeden egy borboltot és egy különleges kulináris műhelyt ismertünk meg.
Friss aszúk és szamorodnik tesztje
Különleges édes borok csak a legkiválóbb évjáratokban készülnek. Aktuális tesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a 2020 utáni friss szamorodnik és aszúk mennyire viselik magukon a kevésbé kedvező időjárás bélyegét. A borászok 2020-ban, 21-ben és 22-ben is csodálatra méltó munkát végeztek, így e három évjáratból sem volt nehéz ötcsillagos borokat találnunk.
Akinek a bor életforma
Interjút készítettünk Kovács Nimróddal, aki idén ünnepli 75. születésnapját, a nevét viselő egri borászat pedig 15 éve működik. A sikeres és elismert üzletember nem eredményeire, hanem családjára és baráti körére a legbüszkébb. És persze a boraira is. „Dolgoztam a reklámszakmában, tudom, hogyha egy mondatban nem vagy képes elmondani, ki vagy, mi a terméked, akkor nem hallgatnak meg. Egyszerű kommunikációra és egy korty által megérthető borra van szükség” – mondta az interjúban.
Aranycsinálók Szegeden
Autós belföldi túrára Szegedre mentünk, ahol megismertünk egy lelkes, kedves házaspárt és egy remek kis borboltot, az Ezerjó Borkereskedést, valamint a Michelin által ajánlott Alkimista Kulináris Műhelyt. Eperjesi Péter és felesége, Györgyi húsz évvel ezelőtt nyitották meg borszaküzletüket. A polcokon most körülbelül 300 palack érhető el; a nagykereskedelmi tevékenység keretein belül pedig még egyszer ennyi bort kínálnak. Az Alkimista egy bensőséges hangulatú, mindössze 16 fős belvárosi étterem évszakon belül is 2-3 alkalommal megújuló degusztációs menüsorokat kínál, és előzetes foglalás alapján fogad vendégeket. „Nem pusztán forgalmat akartunk csinálni és öncélúan díszítgetni a tányérokat, hanem megmutatni, hogy a régiónk alapanyagaiból mit lehet kihozni” – mondta Katkó Krisztina, a koncepció megálmodója és kreatív séfje.
A halásztól az asztalig
Ha azokat az úti célokat preferáljuk, amelyeket egyelőre kevesen fedeztek fel, akkor a Rómából vagy Nápolyból néhány órás hajóúttal megközelíthető Ponza tökéletes választás. A sziget gasztronómiai kínálatában természetesen kiemelt helyen szerepelnek a tenger gyümölcsei, de más kulináris izgalmakra is számíthat, aki követi szerzőnk étteremkalauzát.
A Vince magazin elérhető országszerte október 16-tól a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!