Beletört a dugó a borosüvegbe? Egy egyszerű trükkel kihúzható!

2023. február 26.

Beletört a dugó a palackba? Szakember árulta el a trükköt, amivel egyszerűen orvosolható minden borbarát rémálma.

Vacsoraest a barátokkal. A hangulat jó, a főétel mindenkinek ízlett, lassan érkezik a desszert is, de ekkor megtörténik a baj: hiába a többéves rutin, beletört a dugó a borospalackba. Mit lehet ilyenkor tenni? Elmondja a sommelier!

A legfontosabb: ha e fent leírt történet a valóságban is megtörténik, akkor sincs ok a csüggedésre. Egyrészt mindenkivel előfordulhat, másrészt a hangulat nem ettől lesz kiváló, harmadrészt pedig a helyzet tényleg menthető.

A kaliforniai Napa borvidéken dolgozó sommelier, Philippe André szerint az ilyen helyzetek kulcsszava nem más, mint az óvatosság. A parafa kényes, viszonylag puha anyag, így sietséggel és kapkodással nem lehet megoldani a dolgot.

„Ha parafadugót távolítunk el, lassan és türelmesen kell kihúzzuk, különben morzsálódik, szétforgácsolódik”nyilatkozta André a VinePairnek. Szerinte a helyes lépések a következők:

  1. Az első dolog, amit ilyenkor tennünk kell – legalábbis, ha tudjuk –, hogy a drekót, dugóhúzót belecsavarjuk a palack nyakában maradt dugórészbe.
  2. Ezt követően döntsük meg a palackot körülbelül 30 fokos szögben.
  3. Óvatos mozdulatokkal húzzuk ki a dugót az üvegből – mindezt egyirányú mozgással, ne csavargassuk a dugót a nyakban.
Dreko és dugók
Fotó: marceloleal80 / Unsplash

Abban az esetben, ha dugó túl nagy ellenállást tanúsít, néhány másodpercig tartsuk meleg víz alá az üveg nyakát, ez elég lesz ahhoz, hogy megfelelően kitáguljon, és elengedje a dugót. André szerint akkor sincs minden veszve, ha végül belemorzsolódik a borba a parafadugó. „Egyszerűen szűrjük át a bort egy dekantálóba. Onnan visszatölthetjük a bort eredeti palackba, de akár önthetjük rögtön a poharakba.”

Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash