Beletört a dugó a borosüvegbe? Egy egyszerű trükkel kihúzható!
Beletört a dugó a palackba? Szakember árulta el a trükköt, amivel egyszerűen orvosolható minden borbarát rémálma.
Vacsoraest a barátokkal. A hangulat jó, a főétel mindenkinek ízlett, lassan érkezik a desszert is, de ekkor megtörténik a baj: hiába a többéves rutin, beletört a dugó a borospalackba. Mit lehet ilyenkor tenni? Elmondja a sommelier!
A legfontosabb: ha e fent leírt történet a valóságban is megtörténik, akkor sincs ok a csüggedésre. Egyrészt mindenkivel előfordulhat, másrészt a hangulat nem ettől lesz kiváló, harmadrészt pedig a helyzet tényleg menthető.
A kaliforniai Napa borvidéken dolgozó sommelier, Philippe André szerint az ilyen helyzetek kulcsszava nem más, mint az óvatosság. A parafa kényes, viszonylag puha anyag, így sietséggel és kapkodással nem lehet megoldani a dolgot.
„Ha parafadugót távolítunk el, lassan és türelmesen kell kihúzzuk, különben morzsálódik, szétforgácsolódik” – nyilatkozta André a VinePairnek. Szerinte a helyes lépések a következők:
- Az első dolog, amit ilyenkor tennünk kell – legalábbis, ha tudjuk –, hogy a drekót, dugóhúzót belecsavarjuk a palack nyakában maradt dugórészbe.
- Ezt követően döntsük meg a palackot körülbelül 30 fokos szögben.
- Óvatos mozdulatokkal húzzuk ki a dugót az üvegből – mindezt egyirányú mozgással, ne csavargassuk a dugót a nyakban.

Fotó: marceloleal80 / Unsplash
Abban az esetben, ha dugó túl nagy ellenállást tanúsít, néhány másodpercig tartsuk meleg víz alá az üveg nyakát, ez elég lesz ahhoz, hogy megfelelően kitáguljon, és elengedje a dugót. André szerint akkor sincs minden veszve, ha végül belemorzsolódik a borba a parafadugó. „Egyszerűen szűrjük át a bort egy dekantálóba. Onnan visszatölthetjük a bort eredeti palackba, de akár önthetjük rögtön a poharakba.”
Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash