Parafadugó: a TCA után újabb kihívással nézünk szembe a szakemberek szerint

2023. február 06.

Itt az újabb „parafadugó ügy”. A világ egyik jelentős gyártója három éve dolgozik azon, hogy megoldjon egy problémát.

A dugósság az egyik legkomolyabb érv a parafadugók ellen – különösen a csavarzár és egyéb alternatív technológiák megjelenése óta. Okozója a TCA, vagyis a „2,4,6 – triklóranizol” nevű klórvegyület. Már parányi mennyiségben is észlelhető: 10 ezrelék elég, hogy a bor ízét teljesen elrontsa. A bűnös egy bizonyos penészgomba, ami szeret megtelepedni a parafa pórusaiban (a paratölgyerdő flórájának része). Amikor klórra találkozik, akkor jön a baj: a TCA a gomba anyagcsereterméke.

A legrosszabb, hogy a fertőzött parafadugó kívülről teljesen sértetlen. A palack kinyitása előtt nem lehet megmondani, hogy a bor dugós-e. A dugósságot csak szaglással és kóstolással lehet észlelni. A bor dohossá, keserűen csersavassá válik tőle. Étteremben vissza tudjuk küldeni a palackot. A borkereskedőktől, pincészetektől vásárolt palackoknál azonban jóval komplikáltabb (ha egyáltalán lehetséges) a kártérítés, vagyis a palackcsere. Márpedig a világban a becslések szerint akár a parafadugók 8 százaléka is érintett lehet.

Ezért is lehet meglepő, hogy a francia Diam Bouchage. a világ egyik legjelentősebb parafadugó gyártója már nem a TCA-t tekinti a legnagyobb kihívásnak. Mint azt a thedrinksbusiness.com oldalnak elmondták, több éves, egyetemekkel közös munka eredményeként úgy gondolják, nekik már sikerült teljesen száműzniük a betegséget a dugóikból. Figyelmüket ezért most már inkább egy újabb kihívás, jelesül az oxigén felé fordítják.

A parafadugó és az oxigén

Egészen pontosan azon dolgoznak, hogy különböző oxigénáteresztő-képességű parafadugókat tudjanak gyártani, így minden borászatnak az igényeinek megfelelőt tudjanak biztosítani. „Mostanáig csak kis áteresztőképességű dugót tudtunk előállítani. Ez megfelel azoknak a pincészeteknek, akik hosszú érlelésre szánt borokat készítenek” – nyilatkozta a lapnak Dimitri Tixador, a Diam Bouchage kutatás részlegének egyik vezetője.

A különböző struktúrán, pórussűrűségű dugók fejlesztése három éve kezdődött a cégnél. A végső cél egy nagyobb áteresztőképességű, kevésbé sűrű szövésű dugó létrehozása. Az ezzel lezárt palackok gyorsabban tudnának érni. Bruno de Saizieu kereskedelmi igazgatóhelyettes szerint erre egyre nagyobb szükség van, az ágazat ugyanis nagy áttörés előtt áll. „A jövőben igény lesz arra, hogy egy pincészet ugyanazon a napon ugyanazt a bor különböző dugóval zárhassa le. Attól függően, mi a célja az adott palackkal, korábbi vagy későbbi fogyasztásra szánják. A palackba zárt borok így más-más időpontban érik el a csúcsot. A fogyasztók tehát mindig elő tudják venni majd venni azt a palackot, amelyik éppen a legszebb arcát mutatja.”

Címlapfotó: Tomasz Dzioch / Unsplash