10 különleges borvidék, amiről valószínűleg még sosem hallottál

2022. október 11.

10 borvidék, ami nemcsak minőségi borokat, hanem lélegzetelállító élményeket is kínál. Ismerkedj meg a meredek szőlőteraszokkal, a 3000 méteres magasságba üzemelő borászatokkal és a tengeri sziklákhoz kapaszkodó pincékkel.

A szőlőtermő területek általában a bolygó legszebb helyei közé tartoznak, sokszor különös városok környezetében terülnek el, tele vannak történelemmel és bájjal, valamint gasztronómiailag is kiemelkedők. Az alábbi listán szereplő borvidékek lehet, hogy nem rendelkeznek Bordeaux, Sonoma vagy Tokaj hírnevével, de mégis kínálnak szépséget, történelmet, nagyszerű ételeket, csodálatos tájat és természetesen finom borokat.

1. Yamanashi, Japán

felhők, hegyek
Fotó: takeph / Shutterstock


Japán jól ismert a szigetországban előállított szakéról, és nagy hírnevet szerzett a sör, a gin és a whisky terén is. Kevésbé ismert viszont, hogy az ország kiváló borokat is termel, amik közül a legtöbb a Tokiótól nyugatra fekvő Yamanashi prefektúrából származik. A Fuji-hegy árnyékában található térségben már az 1850-es évek óta termelnek bort, a helyi borturizmus viszont még gyerekcipőben jár.

A borvidék két helyi szőlőfajtáról ismert: az egyik a koshu, ami friss, üde, ropogós savakkal rendelkező fehérborokat ad, a másik pedig a muscat bailey, egy Japánban nemesített hibrid, amiből könnyű, gyümölcsös vörösborok készülnek.

Azoknak, akiknek lehetőségük van elutazni a távol-keleti országba, mindenképpen ajánlott eltölteniük egy-két éjszakát Koshu vagy Yamanashi városában. Mindkét településen sok olyan pincészet található, ahol borkóstolókat is szerveznek. A régió leghíresebb pincészete az 1923-ban alapított Grace Wine díjnyertes koshu borairól ismert. Mikor érdemes ide utazni? Március és május között, amikor még javában tart a kellemes tavaszias idő – írja a traveller cikke.

2. Kakheti, Grúzia

naplemente, templom, fák
Fotó: Ruslan Kalnitsky / Shutterstock


A kvevri vagy qvevri, egy földbe ásott tojás alakú, kerámiából készült amfora, amiket a bor erjesztésére és érlelésére használnak. Ez a technika csaknem 8 ezer éves múltra tekint vissza – és történetesen Grúziából származik. Az országot sokan a borászat bölcsőjének tekintik. Legfinomabb borai a hófödte Kaukázus árnyékában Kakhetiben (Kakheti) készülnek, ami Tbiliszitől (Grúzia fővárosa) keletre fekszik.

Grúzia leginkább két őshonos szőlőfajtájáról ismert. Ez a rkatsiteli és a saperavi. Előbbi egy sokoldalú fehér szőlő, amiből testes borok készülnek, utóbbi pedig, egy gyümölcsös sötét vörösed adó fajta.

A Kakheti borvidék szívében található bájos Tsinandali Estate birtok szőlőültetvények között helyezkedik el. A térségbe utazóknak érdemes itt megszállniuk, mivel a település felfedezésére is érdemes időt szánni, ugyanis Kakheti önmagában is nagy látványosság, és rendkívül fontos a modern grúz borvilág számára. Mikor érdemes a leghíresebb grúz borvidékre utazni? Március és május között, amikor a meleg időben rügyezésnek indulnak a szőlőültetvények.

3. Sussex, Egyesült-Királyság

zöld fák, szőlő, felhő
Fotó: Dan Meyers / Unsplash


Angliában immár több mint 500 birtokon készítenek egyre több díjnyertes tételt. Tengeri klímájának, déli fekvésű napos lejtőinek és a hűvös estéknek köszönhetően a déli Sussex megye az Egyesült Királyság éves termelésének több mint egynegyedét adja. A különleges borvidék nagyjából egyórás autóútra fekszik Londontól, és több mint 50 borászatnak ad otthont.

Érdekesség, hogy Sussex terroirja majdnem megegyezik a franciaországi Champagne régióéval, így ideális a chardonnay, a pinot noir és a pinot termesztésére, amiből természetesen itt is pezsgőt készítenek.

Olyan jó munkát végeznek itt a borászok, hogy a Ridgeview borászat 2006-os Grosvenor Blanc de Blancs száraz pezsgője lett az első Champagne régión kívüli pezsgő, ami elnyerte a kategória legjobbjának járó trófeát a Decanter World Wine Awards-on (a világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenye). De a kevésbé ismert német fajták, például a muller-thurgau (rizlingszilváni), a bacchus és az ortega fajta szintén megtalálható itt. Az utóbbi időkben pedig az emelkedő átlag hőmérsékletnek köszönhetően a helyi szőlőültetvények egyre sikeresebbé válnak a világosabb vörösborokkal is.

A festői Rye város melletti Oxney Estate (az Egyesült Királyság legnagyobb bioszőlőültetvénye) három elragadó szállással is rendelkezik, köztük egy 16. századi parasztházzal, aminél nem is tudunk hangulatosabb helyet elképzelni. A pincészet ezenfelül izgalmas bortúrákat is szervez. Az érdeklődőknek május és szeptember között érdemes a borvidékre utazni, ilyenkor a legjobb az időjárás.

4. Waipara-völgy, Új-Zéland

ház, terasz, felhők
Fotó: Sheryl Watson / Shutterstock


A legismertebb új-zélandi borvidékek közé tartozik Közép-Otago, Marlborough, Hawke’s Bay és North Canterbury. Utóbbi foglalja magába a Waipara-völgyet, ami csupán egy órányi autóútra fekszik Új-Zéland második legnagyobb városától, Christchurchtől.

Forró nyarak és hűvös telek jellemzik Waipara-völgyét – Új-Zéland egyik legszárazabb területe – , ez ideális a szőlő éréséhez. A régióban a könnyű pinot noir és a citrusos chardonnay tartozik a legelterjedtebb borok közé közé, de helyenként rizling és szürkebarát is készül.

Hol érdemes megszállni? A Black Estate Wines nemcsak remek panziót működtet, hanem a Christchurch régió egyik legjobb éttermének is otthont ad. A domb tetején található étteremből csodálatos kilátás nyílik a hatalmas biodinamikus (ökológiai, holisztikus és etikai megközelítése a gazdálkodásnak) szőlőültetvényre, a völgyre és a lenyűgöző Déli-Alpokra. Waipara-völgye egész évben látogatható, télen a hófödte hegyek szemkápráztató látványt nyújtanak.

5. Txakoli, Spanyolország

tenger, ház, fák
Fotó: Alberto Loyo / Shutterstock


A híres La Rioja régió szomszédságában található Txakoli egyedülálló a maga nemében az olykor a sziklákhoz kapaszkodó pincékkel.

Txakoli régió leginkább ropogós, enyhén szénsavas fehérborairól ismert, txakoli vagy chacolí néven találkozhatsz velük itallapokon., A Getaria és Hondarribia tengerparti városok környékéről kikerülő tételek a legjobban sikerültek.

Az igazi borrajongóknak azonban érdemes megismerkedniük az őshonos vörös hondarribi beltza szőlővel is, ami leginkább a cabernet franchoz hasonlíthat. A helyi borok egyébként remekül párosíthatók San Sebastian és Bilbao híres gasztronómiájával. Kevés jobbat tudunk elképzelni, mint felébredni a baszk tengerparti Getaria városában, ahonnan egy rövid sétával máris az Akarregi Txiki pincészethez lehet jutni. Itt mennyei borok kóstolhatók, a közelben fekvő ELKANO étteremben pedig a világ egyik leghosszabb, tenger gyümölcseit kínáló menüjéből lehet válogatni.

Txakoli melegebb, szárazabb hónapokban, áprilistól szeptemberig mutatja a legszebb arcát, leginkább ilyenkor érdemes ellátogatni ide.

6. Lavaux, Svájc

tenger, hegyek, fák, házak
Fotó: Gabriel Garcia Marengo / Unsplash


A Genfi-tó svájci oldalán, Lausanne és Montreux között elterülő dombjai mindössze 30 kilométer hosszan húzódnak, a tóra és az Alpokra nyíló panorámájával és meredek szőlőteraszaival Lavaux mégis a világ leglátványosabb borrégiói közé tartozik. A svájciak (nagyon helyesen) megisszák saját bortermelésük nagy részét, így érthető, miért nem hallani sokat a helyi borokról.

Az itt található borok közé tartozik a saszla, gyümölcsös savai miatt jól párosítható a sajtokkal. Lavaux-ban a kék fajtákat első sorban a gamay és a pinot noir képviseli.

Az elegáns Hotel Le Baron Tavernier (egy 17. századi svájci utazó és drágakő-kereskedő, Jean-Baptiste Tavernier egykori otthona) Chexbres-ben található, egy domboldalon fekvő „borfaluban”. A legjobb, ha októberben látogatja meg a svájci régiót az ember, ilyenkor is derült az ég, ráadásul a narancssárga szőlőlevelek, háttérben a fehér Alpokkal lenyűgöző látványt nyújtanak.

7. Bécs, Ausztria

felhők, város, bécs
Fotó: Arno Senoner / Unsplash


Bécs északkeleti peremén már 900 éve termesztenek szőlőt, a 180 borozót magában foglaló helyi borkultúra pedig a 16. században alakult ki. Az egymás mellett elhelyezkedő kerthelyiséges kisvendéglők a Heurigen Express segítségével könnyedén elérhetők. A legismertebbek közé tartozik a Stift St. Peter Gutsverwaltung Dornbach, a Mayer am Nussberg, a Mayer am Pfarrplatz (1817-ben itt dolgozott Beethoven a 9. szimfóniáján) és a Heuriger Kierlinger.

És hogy milyen borokat készítenek a bécsi pincészetek? Leginkább friss, üde, ropogós savakkal rendelkező fehéreket, főleg chardonnay, rizling, pinot blanc (németül: Weissburgunder) és az örök osztrák sláger zöld veltelini felhasználásával. A Bécshez leginkább kötődő bor mégis az úgynevezett gemischter Satz, aminek különlegessége, hogy a különböző fajtákat együtt szüretelik és dolgozzák fel.

A bécsi borkultúra megismerését nem árt a Suite Hotel Kahlenbergnél kezdeni, a szálloda vendégszobáinak erkélyei a zöldellő szőlőültetvényekre néznek. A város központi részén található Hotel Rathaus Wein & Design is jó választás, éttermében összesen 360 osztrák bort szolgálnak fel. A bécsi borok kóstolásához a tavaszi és az őszi évszakok a legkellemesebbek.

8. Bekaa-völgy, Libanon

zöld dombok, fák
Fotó: Em Campos / Shutterstock


Csak kevesen tudják, de Libanonban már majdnem 5 ezer éve készítenek borokat, vagyis ez a világ egyik legrégebbi bortermelő vidéke, egészen a föníciaiak idejére nyúlik vissza. Az ország mai értelemben vett boripara az 1850-es években indult be, élen járt ebben a Bejrúttól keletre fekvő Bekaa-völgy régiója, ami Baalbek ősi romjai közelében fekszik.

A Bekaa-völgyben termelt borok többsége a két világháború között Libanonban jelenlévő franciák hatását tükrözi, ebből adódóan főleg cabernet sauvignon, merlot, cinsault és a grenache fajtákkal foglalkoznak errefelé.

A Zahle városában található Grand Kadri Hotel tökéletes kiindulópont a felfedezéshez, számos kiváló pincészettel a közelben, köztük az ikonikus Chateau Ksarával, ami 1857 óta működik. A pincészetben sokat megtudhatsz a libanoni borászat történetéről, több túrát is szerveznek, a legizgalmasabb minden bizonnyal a két kilométeres római barlanghálózatban barangolás (ezt egyébként ma a cég borainak tárolására és érlelésére használják). Természetesen kóstolásra is van lehetőség. Április és október között érdemes elutazni Bekaa-völgyébe, akkor a legjobb az időjárás.

9. Peloponnészosz, Görögország

fehér felhő, szőlőültetvény
Fotó: ollirg / Shutterstock


A Peloponnészosz-félsziget maga Görögország legnagyobb borvidéke, az ország borainak egyharmadát állítják itt elő. Peloponnészosz első sorban „drámai” tájairól, hófödte hegyeiről és erdős völgyeiről ismert.

Ami a helyi borokat illeti, a mikroklíma lehetővé teszi a borászok számára, hogy különféle szőlőkkel kísérletezzenek. A hangsúly nagyrészt a helyi fajtákon van, amik közül a legtöbb ismeretlen Görögországon kívül. A legnépszerűbb tételek a moschofilero szőlőből készült aromás fehérek és az agiorgitikoból készült testes vörösek.


A szőlőültetvényekkel, olajfaligetekkel és citrusültetvényekkel körülvett, gyönyörűen felújított bizánci kastély, a Kinsterna Hotel tökéletes választás, ha valaki ezen a vidéken szeretne pár napot tölteni. Mit nem érdemes kihagyni a Peloponnészosz-félszigeten? Például a hullámok által mosott Monemvasia erődvárost, ami Európa legrégebbi várfallal körülvett települése, és a térség egyik legnépszerűbb látványossága. Itt készült a középkor leghíresebb bora is, a malmsey. A borok szerelmeseinek nem érdemes a nyüzsgő nyári szezont választaniuk, májusban, júniusban és szeptemberben nyugodtabb körülmények között lehet a finom görög boroknak hódolni.

10. Tarija, Bolívia

út, felhők, hegyek
Fotó: streetflash / Shutterstock


Bolívia borágazata viszonylag kicsi, hiszen mindössze 3 ezer hektár szőlővel rendelkezik (ez a magyar termőterületek 5 százalékának felel meg). Ez azonban nem akadályozza a helyi borászokat semmiben sem, boraik így is egyre több nemzetközi díjat nyernek. A legtöbb helyi pincészet az ország déli részén fekvő Tarija településen található.

Egyetlen más ország sem építette boriparát olyan magasan fekvő területekre, mint Bolívia. Az ültetvények többsége 1600 és 3000 méter közötti tengerszint feletti magasságban találhatók. A magas UV-sugárzás és a hideg éjszakák vastag héjú szőlőt hoznak létre, amiből aromás borok készülnek.

Érdekesség, hogy minden szőlőt kézzel szüretelnek. A legnagyobb bortermelők: Aranjuez és Campos de Solana, mindkét pincészetnél bortúrákat is szerveznek, így könnyebben körbejárhatók a Tarija szőlőültetvényei.

A hatalmas kertekkel körülvett, hacienda stílusú Hotel Los Parrales a város egyik legjobb szállása. Az idelátogatóknak mindenképpen érdemes betérni az El Fogon de Gringo étterembe, ahol mennyei steaket lehet enni. Mikor ajánlott ide utazni? A meleg nappalok és hűvös éjszakák miatt a tavaszi és nyári hónapok a legjobbak.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Gaspar Janos / Shutterstock