Aki menő akar lenni, ezt az 5 dolgot biztosan enni fogja 2024-ben

2024. január 27.

A gasztrotrend idei előrejelzései szerint az is elképzelhető, hogy a vacsoránkat isszuk, nem pedig esszük. Lássuk, mit mutat az üveggömb!

Mautner Zsófi a napokban hirdette ki Instagramján, hogy az idei a cocotte éve lesz – éppen ideje, hogy mi is körbejárjuk a témát: mi vár bennünket 2024-ben gasztrofronton? Továbbra is a mindenfelé terjedő kovászos pizza vagy a vajas tésztás croissant üli meg a gyomrunkat? Esetleg rákapunk a galambra? Nézzük, mit mond a gasztrofellegvár újságírója! Ezúttal a New York Times cikkét szemlézzük.

A minőség mindenek felett

Ahogyan arról már a 2024-es italtrendeket szemléző cikkünkben is kitértünk: a fiatalabb generáció elsődleges mozgatórugója az egészséges életmód. Vagyis, ez esetben, hogy minőségi alapanyagokból egyenek valami finomat. És ez egyáltalán nem kell, hogy azt jelentse, hogy valami különleges alapanyag kerüljön a tányérra. Pont elég, ha néha csak a szomszéd faluig kell menni a húsért vagy a sajtért.

Jöjjenek a snackek!

Aki járt már fine dining élményt kínáló étteremben, és kikérte a degusztációs menüt, tudja, milyen jó is az, amikor egy étel éppen csak pár harapás erejéig mutatja, mit is tud a séf. Képzeljük el, hogy ezt az élményt az utcára visszük! Vagyis, hogy streetfoodot kínáló helyek kis adagokban mutatják meg nekünk más népek konyháját. Például, bár jelenlegi tudásunk szerint a taco akkor jó, ha tele van tömve minden földi jóval, a mexikóiak alig valamit, azt is gondosan összeválogatva rejtenek a kukoricás kagylókba. Szóval, jöhet az az ideális világ, amikor mi is három harapással tudjuk le a tacót, miközben a szájpadlásunkon sisteregnek az egyszerre csípős és édes mexikói ízek!

Vízből vagyunk

Amióta minden második embernek ott fityeg az ókosóra a karján, ami egyre több mindent mér, egyre többünkben van ott az egészséges test könnyű megteremtésének a lehetősége. Nem sokra vagyunk attól, hogy akár a hidratáltsági szintünket is képesek legyenek ezek a kis kütyük monitorozni. Azaz, a vízre nagyobb szükségünk lesz mint valaha, aminek a súlyos profitokat kaszáló ásványvizes cégek már előre örülhetnek. Ki tudja, talán a víz sommelier-k szerepe is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Persze, jöhetnek az alternatív vizek is, mint például a kakaóvíz, vagy az ismertebb kókuszvíz: ez nem az a szegmens, ahol hiányolni fogjuk az egzotikus alapanyagokat. Érdekes anomáliaként pedig azok a vizes termésű növények tarolhatnak, amelyek életbentartásához kevés víz is elég.

A hajdina megdicsőül

A szlovének minden bizonnyal örömmel fogadják a hírt: a világ trendkörete várhatóan idén nem más, mint a hajdina! Milyen jó, hogy nekünk sem kell messzire mennünk, ha hajdinára éhezünk: déli szomszédjainknál biztosan könnyen találunk. De, ne unalmas köretként képzeljük csak el! Amerikában már forró italokba, chai-ba vanília társaságában, vagy libamáj mellé curry vinaigrette-ként is megtaláljuk. Készítsük fel ízlelőbimbóinkat! És hogy miért is jó a hajdina? Klímaszempontból is jó választás, de rostban és proteinben is gazdag, egy igazi szuperélelmiszer.

Iható vacsora

Ha valaki azt hitte, hogy az espresso martini az ízletes koktélok csúcsterméke, akkor most kapaszkodjon jól meg. A gasztrotrend előrejelzések szerint jönnek a húsízű koktélok! A zsírtisztítás és az infúziók mágiája révén az umami-hangsúlyos italok, amelyeknek olyan íze van, mint a különleges ételeknek, egyre jobban terjednek majd, pont úgy, ahogy a kollektív ízlésünk a szuperédesről a sósra változik. Gondoljunk bele: jöhet a körömpörkölt koktélban! Na jó, talán túlzunk, de a tengerentúlon a Waldorf salátát már isszák, Ázsiában pedig lazac van a ginben.

A feldolgozás a kulcsszó

Az idei gasztrotrend szerint a fermentálás, a hidegen sajtolt olajok, a diófélékből és hüvelyesekből készült hamburgerek és az olyan jó, régimódi alapanyagok, mint a vaj és a tejszín, szintén kapósak lesznek. Következményként átláthatóbb lesz, hogy mit is eszünk, de ne úgy képzeljük el, mint egy farm-to-table koncepciót. Alapanyagként jöhetnek a virágok, és az is előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia segít majd megmondani, mit is együnk – az ízlési preferenciáinknak megfelelően.

Ázsiai fúzió, mint idei gasztrotrend

Habár olybá tűnik, idehaza nincs megállás az olasz ihletésű, ám a taljánok vérbeli konyhájához csak a pizzában kimerülő éttermek terjedésének, a New York Times szerzője szerint jöhetnek az ázsiai levesek. És, tekintettel arra, hogy a fővárosban is egyre több a távol-keleti konyhát vivő étterem, talán van is ebben némi igazság. Gyertek csak japán ramenek, indonéz zamatok, szingapúri ínyencségek! Felkészülve várunk!

Címlapfotó: Brooke Lark/Unsplash