Itthon is egyre többen keresik ezt az élményt – azt is elmondjuk, hol lehet részünk benne
Három betű, amit a szakértők szerint 2025-ben mindenki keresni fog.
Márciusban debütált a Menü-podcast. A beszélgetős műsor minden részében elismert hazai gasztronómiai szakértők fejtik ki véleményüket különböző témákban Orosz Dóri műsorvezető nyomán. A legelső adásban a bárszakma fortélyairól és kulisszatitkairól esik szó. Az is kiderül továbbá, hogy milyen italtrendek aratnak 2025-ben és hogy pontosan mi is az a WOW-élmény, amit a vendégek keresni szoktak.
A Menü-podcast első adásban a 2023-ban World Class-díjat nyert Uracs Kristóf, valamint a VIRTU étterem vezető bartendere, Fuchs Dávid Teddy osztották meg több éves tapasztalataikat. A beszélgetés során a szakemberek elmondták, szerintük hogyan lehet egy vendéglátóhelyet igazán felejthetetlenné varázsolni a betérő vendégek számára. Meggyőződésük, hogy ebben óriási szerepet játszik azúgynevezett WOW-élmény, vagyis amikor a vendéget egy jól kialakított belső designnal, vagy az ott dolgozók figyelmes gesztusaival már a megérkezésekor lenyűgözik. Ilyen lehet például egy kedves fogadtatás, egy nagy mosoly vagy akár egy ajándék ital is.

A szakemberek hozzátették, minden embernek mást jelent a WOW-élmény. Van, akinek a szerviz minősége, másnak a felszolgált ital hozza ezt el. És az is lehet, hogy egy figyelmes gesztus váltja ki az elégedettség érzését.
Uracs Kristóf szerint egy bartender talán legfontosabb feladata, hogy a vendég számára az első benyomástól kezdve egészen a távozásig megteremtse és fenntartsa a kellemes atmoszférát. Fuchs Dávid ezt annyival egészítette ki, hogy a hivatástudattal rendelkező bartender nemcsak italokat készít, de felejthetetlen emlékeket is okoz a vendégek számára.
Italtrendek 2025-ben
Az adásban arról is szó esett, milyen trendek várhatók a közeljövőben. Mindkét szakember egyetértett abban, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsony alkoholtartalmú koktélok, valamint az úgynevezett mocktailok, vagyis az alkoholmentes koktélok. Mindketten úgy látják, növekszik az igény az izgalmasabb, egyedibb kinézetű italok iránt. Ennek oka, hogy egyre több vendég számára fontos, hogy élményei a közösségi médiában is jól mutassanak. Emiatt ma már egy koktél megalkotásakor arra törekednek, hogy az ne csak egy ital, hanem egy komplex gasztronómiai élmény is legyen.
A teljes műsor az alábbi dobozra kattintva hallgatható meg.
Címlapfotó: Kovács József