Műalkotás a címkén és a palackban: íme az egyik legkülönlegesebb magyar bor
A szekszárdi borászat tétele a palackon belül is sok szépet tartogat a borrajongóknak: érett gyümölcsök, meggy és áfonya, hordófűszerek és bársonyos tanninok.
Szeptember elején kerül a boltokba a szekszárdi Eszterbauer borászat (egyik) zászlósbora, a Tüke Bikavér legújabb 2020-as évjárata. Az idei évben az összetétel kékfrankos (48%), merlot (32%), cabernet sauvignon (15%) és kadarka (5%).
Technológia
Az alapanyag 2020. októberben került leszedésre, irányított erjesztés után a kierjedt bor 12 hónapot érlelődött harmad-negyedtöltésű hordókban.

Jellemzés
Sűrű, lilás-bordó szín. Illatában érett gyümölcsök, meggy és áfonya. Ízében egyensúlyban vannak az érett erdei gyümölcsök, a hordófűszerek és a bársonyos tanninok.
Analitika
Alkohol: 14,02 %
Maradékcukor: 1,1 g/l
Sav: 5,5 g/l
Címke
Eszterbauer János a 2020-as évjáratnál sem változtatott a dizájnon, a korábbi évekhez hasonlóan ugyanaz a fotó díszíti a palackot. Ahogy a honlapon fogalmaz: “Dédnagypapám szerepel a címkén, aki a szekszárdi paraszt-polgári világ egyik meghatározó alakja volt. Édesapja (ükapám) Szekszárd város bírája (1867), Ő maga az 1910-es években a város képviselőtestületének tagja, 1919-ben a kommunista diktatúra túsza, az 1929-ben alakult országos hírű és sikeres Szekszárdi Pinceszövetkezet egyik alapítója. És egy azon tüke (lokálpatrióta – a szerk.) szekszárdi szőlőművelők közül, akiktől a Bikavért is örököltük…”
(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Andreas Haslinger / Unsplash