5 esemény, ami komoly befolyással lesz a borágazat életére 2023-ban

2023. február 05.

A magyar borágazat szereplői is megérzik a hatásait a cikkben összegyűjtött új trendek, stílusok megjelenésének.

A Falstaff gyűjtötte össze azt az 5 jelenséget, borstílust, eseményt, ami szerintük döntően meghatározza a borágazat 2023-as évét. Ők természetesen német és osztrák szemüvegen keresztül elemezték a dolgokat, az ötből első 4 pont azonban egyértelműen befolyással lehet a magyar borászok, pincészetek életére is.

1. Burgundia élre tör

Miközben Bordeaux nem most éli története legfényesebb korszakát, a másik francia presztízsborvidék, Burgundia pályája szépen ível felfelé. Jól mutatja ezt, hogy míg 2018-ban 820 burgundi pincészet tételei szerepeltek a Liv-ex londoni bortőzsdén, tavaly számuk már megközelítette a kétezret. A receptet egyre többen próbálják másolni a világban úgy, hogy a Burgundiában sikeres fajtákat (mindenek előtt chardonnay-t és a pinot noirt) ültetnek.

2. Terjed a hegybor

Egyre inkább előtérbe kerül a termékpiramis második szintjét viselő kategória. Ezeknél a címként már feltűntetik az terület helyét, ahonnan a szőlő származik. Nem dűlős borokról van viszont szó, mert általában nem egyetlen dűlőből (vagy nem a top kategóriát képviselő, a dűlős boroknak fenntartott dűlőből) szedik az alapanyagot. Jó minőségű, a belépőnél magasabb szintű, ugyanakkor jó ár-érték arányú tételek tartoznak ide. Legjobb hazai példa erre a HegyBor, ami a Balaton bor után következő kategória a tó körüli borvidékek pincészeteinél.

3. Tovább terjednek a rezisztens (PiWi) szőlőfajták

A gombás betegségeknek ellenálló szőlőfajták nemesítése különösen az utóbbi évtizedekben kapott nagy lendületet. Előnyük, hogy vegyszeres kezelés nélkül is egészségesek maradnak. Cabernet blanc, souvignier gris, pinotin, cabertin, satin noir – ma még kevesen ismerik, de nem lennénk meglepődve, ha ez hamarosan változna.

4. A politika és a borágazat egymásnak feszül

Az Európai Bizottság terve, hogy a természetvédelmi területeken mindenféle gazdálkodást betilt, amihez növényvédő szerre van szükség. Németországban ez például a szőlőültetvények harmadát lehetetlenítené el (vagy kellene egyik napról a másikra ökológiai művelésre átállni). Az előterjesztés természetesen heves vitákat váltott ki, kicsi az esély, hogy így elfogadásra kerüljön. A borászoknak mindenesetre nem árt figyelemmel követniük a fejleményeket.

+1 Kabinett borok népszerűsége nő

Manapság elképesztő összegekért cserélnek gazdát német aukciókon az úgynevezett Kabinett borok: az első számú német borásznak számító Egon Müller scharzhofbergeri öreg tőkékről származó tételének egy palackja nemrég 626 eurón (250 ezer forint) került leütésre. A Kabinett borok a különleges minőségű borok – Prädikatswein, Qualitätswein mit Prädikat – kategóriájában a legalacsonyabb szint. Lehetnek szárazak, félszárazak vagy édesek. Általában könnyedek, jól ihatóak, minerálisak és akár 5-7 év után a csúcson maradnak. A Falstaff szerint ez a kombináció az oka jelenlegi népszerűségüknek.

Címlapfotó: D A V I D S O N L U N A / Unsplash