100 ezer lájknál tart az isteni vacsora, ami 2 hétköznapi összetevőből készül

2023. február 06.

Mindannyiunk hűtőjében ott van a két hétköznapi összetevő, mégse gondoltunk még soha az összekombinálásukra. Itt az ideje!

A vaj évszázadok óta a különböző konyhák legfőbb alapanyaga. Sokoldalúsága miatt szeretik annyian. Nem meglepő tehát az interneten terjedő új őrület, amely a vajat egy első hallásra egészen össze nem illő hozzávalóval egészíti ki.

A közösségi médiában a „vajművészet” reneszánszát éli. Nemrég mi is bemutattuk a nagyon népszerű butter boardot, most pedig a food52 bukkant rá egy egészen különös receptre a TikTokon, amit már 100 ezren lájkoltak.  A cikk szerzője pár percre le is sokkolódott a szokatlan hozzávalók láttán, ezért a legjobb módszert választotta a csekkolásra: kipróbálta a receptet. Hogy melyiket is? A vodkás vajét!

Vaj és vodka találkozása: hogyan készül?

A recept egészen gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hiszen mindössze két összetevőre van szükség: vodkára és vajra.

250 gramm szobahőmérsékletű, sótzatlan vajat 100 milliliter vodkával kell összekeverni addig, amíg teljesen össze nem áll. Ezután már tálalhatjuk is enyhén megpirított kenyér tetején. A recept szerzője azt javasolja, hogy szardellafilével, fekete borssal és egy kis citromhéjjal dobjuk még fel a vodkás vajunkat.

Az összetevők két ellentétes ízvilágot képviselnek, a vodka éles, fanyar jegyei találkoznak a vaj finomabb, krémesebb és gazdagabb ízvilágával. Ezért érdemes pár tippet megfogadni a cikk szerzőjétől is, aki összességében előételként el tudja képzelni a vodkás vajat otthonra, de szerinte egy kis sóra mindenképpen szükség van még.

Még mire figyeljünk?

  • Vegyük figyelembe, hogy miből készült a vodka (gabonából, burgonyából vagy akár rizsből). Mivel a cikk szerzője a párosításnál inkább kelet-európai irányba indult, a lengyel Żubrówka mellett döntött. Ez az ital édes, virágos jegyeiről és a minden üvegben megtalálható jellegzetes bölényfűszálról ismert. A vodka a receptben különösen hangsúlyos, ezért fontos, hogy magasabb minőségű vodkát használjunk.
  • Használjunk jó minőségű vajat. Lehet, hogy egyszerűbb a mindennapi főzéshez használt vajat elővenni, de érdemes a finomabb, fűvel táplált marha tejéből köpült fajtát választani.
  • Ha megvan a vaj, dobjuk fel! A videóban látható recept elég minimalista, ezért könnyen fejleszthető. Fontoljuk meg a friss fűszernövények, fűszerkeverékek, fokhagyma vagy akár torma hozzáadását, hogy még több íz jelenjen meg a kencében.
  • Ne féljünk a kenyér helyett mást választani! Jó ötlet lehet például bármilyen pékárú, a burgonya, lepény, vagy akár a tenger gyümölcsei, mint a garnélarák vagy grillezett osztriga.
  • A krém 30 százalék vodkát tartalmaz, egy átlagos alkoholtartalmú vodka esetén ez olyan, mintha egy 12 százalékos bort innánk. Emiatt inkább este együk, amikor bár biztosan tudjuk, hogy nem ülünk autóba vagy nem kell fontos tárgyaláson részt vennünk.

A szerző kipróbált mindenféle ízesítést. Úgy találta, hogy az olyan sósabb, vibrálóbb kiegészítők működnek jobban, mint az olívabogyó-pástétom (tapenád) és a kimchi. De a céklasaláta, a friss kapor, a savanyú káposzta, a füstölt hal, az uborka és az ecetes hagyma is jó választás lehet feltétnek a vaj fölé.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: zaccastravels / Unsplash