Hordómintától a desszertborig: megvan az exkluzív Figula kóstoló teljes borsora

2023. július 08.

Figula Mihály július 11-én exkluzív borkóstolót tart Budapesten. Még vagy már nem forgalomban lévő tételek is kerülnek a poharakba.

2023. július 11-én 18 órától különleges élményben lesz része 20 szerencsés borbarátnak. A Vince Borműhely következő állomásán „Dűlős olaszrizlingek” címmel Figula Misi tart borkóstolót a Winehubban (1036 Budapest, Pacsirtamező utca 41-43.). A 2022-ben az Év bortermelőjének választott borászt akár az olaszrizlingek koronázatlan királyának is nevezhetnénk, dűlő- és parcellaszelektált tételei szerte a világban öregbítik a fajta és a magyar borászok hírnevét. Erre linkre kattintva vásárolhatók meg a belépők:

Örömmel jelentjük, hogy teljes és végleges lett a borsor, az alábbi kiváló Figula borokat kóstolhatják az érdeklődők személyesen a borász “tolmácsolásában”.

1.tétel: Figula Olaszrizling 2022​

Üde, diszkrét illatvilágú fehérbor zöld gyümölcsaromákkal, telt harmóniával, finoman savas hosszú utóízzel. A borvidék legfontosabb szőlőjéből készült kiváló alapbor.​

  • Fajta: olaszrizling​
  • Alkohol: 12%​
  • Maradékcukor-tartalom: 0,4g/l​
  • Savtartalom: 5,1g/l​
  • Jelleg: száraz​
  • Ételajánlat: grillezett fehérhúsok, tésztaételek​

2.tétel: Figula Sóskút 2022​

Közvetlen a mészkőbánya alatti terület a balatonszőlősi Sóskút dűlő. Beszédes név, határozott ásványosság, sós lecsengés jellemzi a bort. A szőlőn és mandulán kívül más növény nem is bírja a nagyon köves, meszes talajt. Illatban fehér virágok, alma, körte, mandula és a jól megszokott sós-minerális jelleg. Minimális maradékcukor kerekíti a feszes kortyot.​

  • Fajta: olaszrizling​
  • Alkohol: 13%​
  • Maradékcukor-tartalom: 3,8g/l​
  • Savtartalom: 5,8g/l​
  • Jelleg: száraz​
  • Ételajánlat: spárga, szűzérme​

3.tétel: Figula Öreghegy 2017​

Az Öreghegy dűlő olaszrizlingje rendkívül ásványos, sós. A fajta karakterével kiegészülve igazi termőhelyi bort eredményez. Hatvan éves balatonszőlősi ültetvény, déli benapozású, talán a körzet legmegbízhatóbb dűlője.​

  • Fajta: olaszrizling​
  • Alkohol: 13,5%​
  • Maradékcukor-tartalom: 1,0g/l​
  • Savtartalom: 5,2g/l​
  • Jelleg: száraz​
  • Ételajánlat: rozmaringos bárányborda​

4.tétel: Figula Gella 2015

A borvidék “kilátója”. A talajt hihetetlen változatosság jellemzi, a triász mészkövön hol márgát, hol dolomitot találunk. A termőréteg kifejezetten magas mésztartalmú. Mikroklímája különleges, a tökéletes érést a katlanhatás biztosítja. Bora egyedi, a 80-100 éves öreg tőkéknek köszönhetően komplexitása minta értékű. Spontán erjedt, majd fél évig volt hordóban, mielőtt minimum 1 évet palackban pihent.

  • Alkohol: 14%​
  • Maradékcukor-tartalom: 1,9g/l​
  • Savtartalom: 6,3g/l​
  • Jelleg: száraz​
  • Ételajánlat: grillezett harcsa​

5.tétel: Figula Hetedik 2018

2018 legkülönlegesebb olaszrizlingje, korábban ilyen még sosem készült a Figula pincészetnél. 58 gramm maradékcukor-tartalma mellett nagyon lendületes. Alkoholtartalmának és feszes savszerkezetének köszönhetően nem csak az édes borok kedvelőinek nyújt igazi „rizling-élményt”.​

  • Fajta: olaszrizling​
  • Alkohol: 15%​
  • Maradékcukor-tartalom: 58,1g/l​
  • Savtartalom: 6,37g/l​
  • Jelleg: édes​
  • Ételajánlat: édes-sós desszertek, túrótorta, Rákóczi túrós​
  • Terület: Balatonszőlős, Öreghegy dűlő​

6.tétel: Figula Köves 2020

2016-os londoni Decanter World Wine Awards versenyen első magyar száraz borként 100-ból 97 ponttal Platinum érmes lett. ​

​A Köves onnan kapta nevét, hogy az eső által lehordott termőréteg alatt gyakorlatilag sziklás peremek jöttek létre. A szőlőnek küzdelmes útja volt a rétegvizekhez, tápanyagokhoz, ezáltal nehezen indult el a fejlődésben. Minimális tőketerhelés jellemzi a területet (maximum 30-40 dkg/tőke). Az apró fürtök, kis bogyók töménységének köszönhetően annyira komplex bor született, ami évtizedes érlelési potenciállal, hihetetlen ízhosszal rendelkezik.​

​Illatában érett gyümölcsök, fehér virágok, gyógynövények és zöldfűszerek.​ A korty krémes, elegáns, telt, tele az olaszrizling héjából kinyert elektromos vibrálással.​

  • ​Fajta: olaszrizling, furmint​
  • Alkohol: 14%​
  • Maradékcukor-tartalom: 1,8g/l​
  • Savtartalom: 6,8g/l​
  • Jelleg: száraz​
  • Terület: Balatonszőlős, Gella dűlő

7.tétel: Figula Köves 2022 hordóminata​

Vince Borműhely infók

Helyszín

  • Winehub (1036 Budapest, Pacsirtamező utca 41-43.)

Időpont

  • 2023. július 11., 18-20 óráig

Létszám

  • 20 fő

Címlapfotó: Talabér Géza/Vince Magazin