A mennyei lekvár, amit tényleg bárki el tud készíteni
Egyetlen szabályt kell betartani és könnyen elkészíthető a lekvár, ami desszertként és sós ételek mellé egyaránt fogyasztható.
Van, aki számára valóságos rémálom a lekvárkészítés. A Hamu és Gyémánt fügelekvár receptje számukra készült: elkészítése hihetetlenül egyszerű, mindemellett pedig csak négy összetevőre van szükségünk. Még azok is bátran kipróbálhatják, akik alapvetően nem mozognak otthonosan a konyhában.
Fontos az elején tisztázni, hogy mindenképp friss füge javallott ehhez a lekvárhoz, mert az teljesen más ízvilágot eredményez, másrészt jóval könnyebb dolgozni vele. (Nem utolsó sorban pedig a friss füge nagyon egészséges.) Ez a lekvár azért is különleges, mert nemcsak desszertként fogyasztható, hanem tökéletes passzol a sós ételekhez is. A reggeli zabkása vagy croissant ízesítéséhez is kiváló, de akár krémsajttal, joghurttal is tálalható. Hűtőben egy hónapig is eláll, de nem lesz rá szükség: olyan finom, hogy pillanatok alatt el fog fogyni.
Fügelekvár
Hozzávalók
- Fél kilogramm friss füge
- 1 közepes citrom leve
- 2 dl víz
- 2 bögre kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Így készül
- Hámozzuk meg és vágjuk félbe a fügéket és facsarjuk ki a citrom levét (2 evőkanál lé elegendő).
- Egy lábasba öntsük bele a cukrot, majd a vaníliakivonat kivételével az összes összetevőt, majd közepes lángon, kevergetés közben forraljuk. Fakanállal lágyan összenyomogathatjuk a fügéket.
- Forrás után vegyük kisebbre a lángot, 40-50 percig főzzük gyöngyöző lángon a lekvárt, néha keverjük meg.
- Ha elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Végül hagyjuk kihűlni és már tálalhatjuk is.
Címlapfotó: Martin Lostak / Unsplash