A mennyei lekvár, amit tényleg bárki el tud készíteni

2024. szeptember 02.

Egyetlen szabályt kell betartani és könnyen elkészíthető a lekvár, ami desszertként és sós ételek mellé egyaránt fogyasztható.

Van, aki számára valóságos rémálom a lekvárkészítés. A Hamu és Gyémánt fügelekvár receptje számukra készült: elkészítése hihetetlenül egyszerű, mindemellett pedig csak négy összetevőre van szükségünk. Még azok is bátran kipróbálhatják, akik alapvetően nem mozognak otthonosan a konyhában.

Fontos az elején tisztázni, hogy mindenképp friss füge javallott ehhez a lekvárhoz, mert az teljesen más ízvilágot eredményez, másrészt jóval könnyebb dolgozni vele. (Nem utolsó sorban pedig a friss füge nagyon egészséges.) Ez a lekvár azért is különleges, mert nemcsak desszertként fogyasztható, hanem tökéletes passzol a sós ételekhez is. A reggeli zabkása vagy croissant ízesítéséhez is kiváló, de akár krémsajttal, joghurttal is tálalható. Hűtőben egy hónapig is eláll, de nem lesz rá szükség: olyan finom, hogy pillanatok alatt el fog fogyni.

Fügelekvár

Hozzávalók

  • Fél kilogramm friss füge
  • 1 közepes citrom leve
  • 2 dl víz
  • 2 bögre kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Így készül

  • Hámozzuk meg és vágjuk félbe a fügéket és facsarjuk ki a citrom levét (2 evőkanál lé elegendő).
  • Egy lábasba öntsük bele a cukrot, majd a vaníliakivonat kivételével az összes összetevőt, majd közepes lángon, kevergetés közben forraljuk. Fakanállal lágyan összenyomogathatjuk a fügéket.
  • Forrás után vegyük kisebbre a lángot, 40-50 percig főzzük gyöngyöző lángon a lekvárt, néha keverjük meg.
  • Ha elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Végül hagyjuk kihűlni és már tálalhatjuk is.

Címlapfotó: Martin Lostak / Unsplash