A legmegosztóbb magyar élelmiszer szuper egészséges

2025. február 10.

A szervezetnek nagy szüksége van rá, mégis van, aki egy falatot be nem venne a szájába belőle.

A máj az egyik legmegosztóbb étel a világon. Ezt erősíti meg az agroinform.hu gyűjtése is, amiben bemutatták, országonként mennyire máshogy állnak ehhez az ételhez.

Mint írják, Magyarországon és Franciaországban igazi ínyencségnek számít a liba- és a kacsamáj (nálunk kedvelt a csirke-, a sertés- és a borjúmáj is). Eközben az Egyesült Államokban nagyítóval kell keresni a receptekben. Louisiana állam „dirty rice” nevű étele az egyik kivétel, de már ott is egyre gyakrabban cserélik a receptben a májat húsra.

Az agroinform cikke szerint akadnak azért még országok, ahol hozzánk hasonlóan vélekednek a májról:

  • Spanyolországban a resztelt máj igazi klasszikus.
  • Franciaországban a különböző májpástétomok és terrine-ek házi készítésű, változatos fűszerezésű változatait fogyasztják.
  • Dániában már a 19. században is a tehetősebbek kiváltságai voltak a különböző ízesítésű májpástétomok.
  • Oroszországban élesztős tésztából lyukas közepű kis batyukat formálnak, azokat töltik meg tojással és májjal.
  • Japánban az egyik legelőkelőbb éttermek finomsága az ankimo, a tejben áztatott ördöghalmáj.
  • Törökországban az arnavut ciğeri, az albán módon elkészített máj különlegességnek számít.
  • A lengyelek terrine-t készítenek májból.

A máj szuperélelmiszer

A kettősség oka, hogy a máj egy belsőség. Sok országban az állatnak ezen részeit alig, vagy egyáltalán nem eszik. Valljuk be, még Magyarországon is megosztó a máj és úgy általában a belsőség. Sok olyan ember van, aki a májat megeszi, de a velőről, szívről, tüdőről már hallani sem akar.

Jó hír a rajongóknak: aki rendszeresen fogyaszt májat, az nemcsak ínyencséget eszik, hanem a szervezetének is óriási szívességet tesz. Ezt tudja ugyanis ez a szuperélelmiszer:

  • Gazdag vasforrás, amely segít a vérszegénység megelőzésében.
  • Bővelkedik A-vitaminban, ami a szem, a szív és a vese egészségéhez elengedhetetlen.
  • Tele van fehérjével, így az izomépítésben és a diétában is nagy segítség.
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
  • Jelentős mennyiségű kolint tartalmaz, ami az agyműködést és a máj egészségét is támogatja.
  • Bőséges rézforrás, amely elengedhetetlen a szervezet működéséhez.
  • Tartalmaz kolint, ami a máj és az agy megfelelő működését segíti.

Címlapfotó: Junior REIS / Unsplash