A legmegosztóbb magyar élelmiszer szuper egészséges
A szervezetnek nagy szüksége van rá, mégis van, aki egy falatot be nem venne a szájába belőle.
A máj az egyik legmegosztóbb étel a világon. Ezt erősíti meg az agroinform.hu gyűjtése is, amiben bemutatták, országonként mennyire máshogy állnak ehhez az ételhez.
Mint írják, Magyarországon és Franciaországban igazi ínyencségnek számít a liba- és a kacsamáj (nálunk kedvelt a csirke-, a sertés- és a borjúmáj is). Eközben az Egyesült Államokban nagyítóval kell keresni a receptekben. Louisiana állam „dirty rice” nevű étele az egyik kivétel, de már ott is egyre gyakrabban cserélik a receptben a májat húsra.
Az agroinform cikke szerint akadnak azért még országok, ahol hozzánk hasonlóan vélekednek a májról:
- Spanyolországban a resztelt máj igazi klasszikus.
- Franciaországban a különböző májpástétomok és terrine-ek házi készítésű, változatos fűszerezésű változatait fogyasztják.
- Dániában már a 19. században is a tehetősebbek kiváltságai voltak a különböző ízesítésű májpástétomok.
- Oroszországban élesztős tésztából lyukas közepű kis batyukat formálnak, azokat töltik meg tojással és májjal.
- Japánban az egyik legelőkelőbb éttermek finomsága az ankimo, a tejben áztatott ördöghalmáj.
- Törökországban az arnavut ciğeri, az albán módon elkészített máj különlegességnek számít.
- A lengyelek terrine-t készítenek májból.
A máj szuperélelmiszer
A kettősség oka, hogy a máj egy belsőség. Sok országban az állatnak ezen részeit alig, vagy egyáltalán nem eszik. Valljuk be, még Magyarországon is megosztó a máj és úgy általában a belsőség. Sok olyan ember van, aki a májat megeszi, de a velőről, szívről, tüdőről már hallani sem akar.
Jó hír a rajongóknak: aki rendszeresen fogyaszt májat, az nemcsak ínyencséget eszik, hanem a szervezetének is óriási szívességet tesz. Ezt tudja ugyanis ez a szuperélelmiszer:
- Gazdag vasforrás, amely segít a vérszegénység megelőzésében.
- Bővelkedik A-vitaminban, ami a szem, a szív és a vese egészségéhez elengedhetetlen.
- Tele van fehérjével, így az izomépítésben és a diétában is nagy segítség.
- Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
- Jelentős mennyiségű kolint tartalmaz, ami az agyműködést és a máj egészségét is támogatja.
- Bőséges rézforrás, amely elengedhetetlen a szervezet működéséhez.
- Tartalmaz kolint, ami a máj és az agy megfelelő működését segíti.
Címlapfotó: Junior REIS / Unsplash