Meglepő, melyik a legjobb gyümölcsös sör a magyarok szerint

2023. május 28.

Május 20-án tartották a Nyitott Főzdék Napját, amelyen országos program keretében nyitottak ki a magyar kisüzemi sörfőzdék. Az esemény alkalmából a résztvevők szavazhattak, melyik gyümölcsös sör idén a kedvencük.

A Nyitott Főzdék Napja alkalmából Győr-Moson-Sopron vármegyétől egészen Borsodig várták főzdelátogatásokkal, sörkóstolókkal és új termékek bemutatóival az érdeklődőket a hazai sörfőzdék.

A nyílt nap kiemelt témája idén a „gyümölcs és a sör” volt. Ezeket a tételeket egyedi, kiegészítő címkével látták el, a főzdék vendégei pedig, kizárólag a rendezvény hétvégéjén, online voksolhattak a számukra legkedvesebb termékre.

A szavazás nyertese, mintegy 2500 szavazat összesítését követően a csempeszkopácsi Krenner Brewery Summer Fairy nevű terméke lett. A Krenner Brewery története 2018-ban indult, amikor a sörfőzőként tevékenykedő Krenner Balázs szeretett volna visszatérni szülőfalujába és egy saját főzdét alapítani. A sörfőzde 2020 szeptemberében kezdte meg működését egy teljesen átalakított, több mint 100 éves istálló épületében.

A győztes Summer Fairy gyümölcsös sör egy savanyú Berliner Weisse alapra készült főzet. A Berliner Weisse típus – ahogy a neve is árulkodik róla – Berlin környékéről származik. Olyan búzasöröket neveztek így, amelyek tejsavas erjedéssel készülnek, ennek köszönhető savanykás ízük, és ezért fogyasztották a berliniek különféle gyümölcsszörpökkel.

A Summer Fairy fanyarságára pedig a málna használata még jobban ráerősít. Alacsony alkoholtartalomú, hogy a fűnyírás, a kerti munka vagy napozás közben is nyugodtan fogyasztható legyen. A sör a következő év során a „Nyitott Főzdék Napja legnépszerűbb söre” medállal kerülhet forgalomba.

Fotó: Maria Benitez / Unsplash