Negyedszer történt meg ugyanaz a népszerű magyar üdülőhelyen

2023. március 21.

Szakértőket hívtak segítségül és egy korsó is fontos szerephez jutott.

Március 14-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2023-as Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

  • száraz fehér bor
  • könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
  • megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik
  • a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
  • szakértők által minősített bor

Kik neveztek végül a megmérettetésre?

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 15 zalai és balatoni borászat mindösszesen 40 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az olaszrizling, sauvignon blanc, ezerjó, zenit, pátria, cserszegi fűszeres – reprezentálta a választékot.

Hogyan, kik és mikor választottak?

A borok zsűrizését 2023. március 14-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először 12 fős szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia Elnöke volt.  

A bor kiválasztása természetesen az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt. Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Ki lett a Hévíz Város Bora cím nyertese?

A balatonboglári Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú Csomó nevű sauvignon blanc bora.

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2023. április 29-én 17:00 – 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adjuk majd át. Megkapja az oklevéllel együtt a díszes vándorkorsót is, melyre felkerül a díjazott bor neve.