Finomabb és olcsóbb, mint a Nutella és le se kell menni érte a boltba – mi az?

2024. március 08.

Imádni fogja minden Nutella rajongó, aki egyszer az életben megkóstolja.

Nem túlzás azt állítani, milliárdok imádják a kakaós-mogyorós Nutellát. Ők különösen üdvözölni fogják a Daily Meal minap megjelent receptjét, aminek segítségével mostantól könnyen elkészíthetik otthon is kedvenc krémük egy frissebb változatát. A néhány percig tartó összeállításához ráadásul mindössze két olyan hozzávalóra lesz szükségük, ami már amúgy is szinte biztosan ott lapul a konyhában.

A hagyományos Nutella három összetevőből született meg Olaszországban: mogyoróból, cukorból és kakaóból. Pietro Ferrero cukrász-pék alkotta meg a második világháború után. A recept ekkor még csak kis mennyiségű kakaót tartalmazott, így az alapanyaghiány ellenére is viszonylag könnyen előállítható volt. (Piemont tartományban mogyoró bőven rendelkezésre áll.) Az eltelt évtizedek során eléggé megváltozott a Nutella összetétele. A kezdeti kemény, vajszerű édességből mára krémes, kenhető finomság lett. Ez utóbbi változat már könnyedén reprodukálható otthon is.

Ehhez a Daily Meal szerint mindössze mogyoróra és csokoládéra lesz szükségünk, a Nutella legvitatottabb részére, az olajra pedig egyáltalán nem. A legfontosabb lépés a mogyoró enyhe megpirítása. Ez hozza ki azokat az ízjegyeket, amik harmonizálnak majd a csokoládé édességével. Nem kell túlzásba vinni a dolgot, elég, ha 5 percre bedobjuk a mogyorót a 180 fokra előmelegített sütőnkbe.

Ha kész, szedjük le a héját és daráljuk le egy konyhai robotgépben addig, amíg sima, krémes nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, nincs más hátra, mint összekeverni némi olvasztott csokoládéval. Attól függően, hogy mennyire édes házi Nutellát szeretnénk, használhatunk tej- és étcsokit is.

A kész mogyorókrémet nem szükséges hűtőben tárolni, sőt, jobban járunk, ha szobahőmérsékleten, egy légmentesen záródó edényben tartjuk, így ugyanis nem keményedik majd meg. Mivel a két fő összetevő önmagában nem romlandó, a házi készítésű Nutellánk körülbelül egy hónapig marad majd fogyasztható.

Címlapfotó: Karo Kujanpaa / Unsplash