Különleges italt hoztak forgalomba III. Károly koronázási ünnepére

2023. május 03.

Május 6-án kerül sor III. Károly koronázására, ebből az alkalomból számos emléktárgyat dobnak piacra. Most az egyik legkülönlegesebbet mutatjuk be közülük.

2023. május 6-án koronázzák III. Károlyt a londoni Westminster-apátságban. A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, aki életének 97. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el.

III. Károly koronázását világsztárokat felvonultató nagyszabású háromnapos ünnepi rendezvénysorozat is kíséri. Emellett természetesen rengeteg emléktárgyat, speciálisan erre az alkalomra készített ételt-italt is forgalomba hoznak.

Nem marad ki a sorból Anglia egyik leghíresebb pezsgőpincészete sem. A kenti székhelyű Chapel Down nemrég jelentette be, hogy a különleges 2016-os évjáratból limitált kiadású pezsgőt ad ki az esemény tiszteletére. A palackokból eladásából befolyó teljes összeget a Brit Királyi Légió nevű jótékonysági szervezetnek ajánlják fel.

A Chapel Down Coronation Edition 2016 névre keresztelt pezsgőből mindössze 2000 speciális palack készült. A champagne-i szőlőfajtákból, vagyis chardonnay-ból, pinot noirból és pinot meunier-ből összeállított tétel öt és fél évig tartották seprőn a degorzsálás előtt. „Komplex aromájú pezsgő, érett alma, friss piros gyümölcs és briós is megtalálható az ízében” – idézte a The Drinks Business Josh Donaghay-Spire-t, a pincészet főborászát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Experience Ashford & Tenterden (@visitashfordtenterden) által megosztott bejegyzés

A különlegesség egész baráti áron, 65 fontért (átszámítva 27 ezer forint) érhető el a pincészet saját webshopjában.

Címlapfotó: Maxim Hopman / Unsplash