Az új karácsonyi ital, ami köröket ver a forralt borra – recept
Nincs is finomabb egy hideg téli napon ennél az egészen különleges fűszerezésű és alapanyagú karácsonyi ital költeménynél.
Egy 2018-as német felmérés szerint csak Németországban mintegy 80 millió liter forralt bor csorog le a torkokon évente. Ennek nagy részét természetesen a karácsony előtti hetekben fogyasztják az emberek. Az élelmiszer-kiskereskedők becslések szerint 50 millió litert adnak el, ennek felét a diszkont szupermarketekben, további 30 millió litert Németország különböző településein, a szabadtéri karácsonyi vásárokon – mutat rá a drinktec cikke.
Magyarországon nyilvánvalóan nem ekkora mennyiségben fogy a forralt bor, de arányaiban hasonló számok feltételezhetők. Bár egyértelműen a forralt bor számít az első számú téli italnak, más alternatívák is léteznek, amik legalább olyan finomak, mint a Glühwein. Az alábbi szuper receptet a allrecipes oldalán találtuk.
Házi készítésű forralt alma cider ital
Hozzávalók
- 1,5 liter alma cider
- 60 milliliter juharszirup
- 2 fahéjrúd
- 6 egész szegfűszeg
- 6 egész szegfűbors
- 1 narancs héja, csíkokra vágva
- 1 citrom héja, csíkokra vágva
Így készül
- Öntsük az almabort és a juharszirupot egy nagy, rozsdamentes acél edénybe.
- Helyezzük a fahéjrudakat, szegfűszeget, szegfűborsot, narancshéjat és citromhéjat egy négyzet alakú sajtkendő közepére.
- Hajtsuk fel a sajtkendő oldalait, hogy körbezárja az alapanyagokat.
- Kössük össze egy konyhai madzaggal.
- Tegyük a fűszercsomagot az alma cideres keverékbe.
- Melegítsük a folyadékot közepes tűzön, nagyjából 5-10 percig.
- Vegyük le az almabort a tűzről miután felforrt.
- Vegyük ki belőle a fűszercsomagot.
- Tegyük a forralt alma cidert csészékbe vagy bögrékbe.
- Díszítsük mindegyiket egy szál fahéjrúddal, almaszeletekkel esetleg narancsszeletekkel.
Címlapfotó: Boiarkina Marina / Shutterstock