Az új karácsonyi ital, ami köröket ver a forralt borra – recept

2022. december 01.

Nincs is finomabb egy hideg téli napon ennél az egészen különleges fűszerezésű és alapanyagú karácsonyi ital költeménynél.

italos bögrék, emberek
Fotó: Kattecat / Shutterstock

Egy 2018-as német felmérés szerint csak Németországban mintegy 80 millió liter forralt bor csorog le a torkokon évente. Ennek nagy részét természetesen a karácsony előtti hetekben fogyasztják az emberek. Az élelmiszer-kiskereskedők becslések szerint 50 millió litert adnak el, ennek felét a diszkont szupermarketekben, további 30 millió litert Németország különböző településein, a szabadtéri karácsonyi vásárokon – mutat rá a drinktec cikke.

Magyarországon nyilvánvalóan nem ekkora mennyiségben fogy a forralt bor, de arányaiban hasonló számok feltételezhetők. Bár egyértelműen a forralt bor számít az első számú téli italnak, más alternatívák is léteznek, amik legalább olyan finomak, mint a Glühwein. Az alábbi szuper receptet a allrecipes oldalán találtuk.

Házi készítésű forralt alma cider ital

almás ital
Fotó: nblx / Shutterstock

Hozzávalók

  • 1,5 liter alma cider
  • 60 milliliter juharszirup
  • 2 fahéjrúd
  • 6 egész szegfűszeg
  • 6 egész szegfűbors
  • 1 narancs héja, csíkokra vágva
  • 1 citrom héja, csíkokra vágva

Így készül

  1. Öntsük az almabort és a juharszirupot egy nagy, rozsdamentes acél edénybe.
  2. Helyezzük a fahéjrudakat, szegfűszeget, szegfűborsot, narancshéjat és citromhéjat egy négyzet alakú sajtkendő közepére.
  3. Hajtsuk fel a sajtkendő oldalait, hogy körbezárja az alapanyagokat.
  4. Kössük össze egy konyhai madzaggal.
  5. Tegyük a fűszercsomagot az alma cideres keverékbe.
  6. Melegítsük a folyadékot közepes tűzön, nagyjából 5-10 percig.
  7. Vegyük le az almabort a tűzről miután felforrt.
  8. Vegyük ki belőle a fűszercsomagot.
  9. Tegyük a forralt alma cidert csészékbe vagy bögrékbe.
  10. Díszítsük mindegyiket egy szál fahéjrúddal, almaszeletekkel esetleg narancsszeletekkel.

Címlapfotó: Boiarkina Marina / Shutterstock