Tényleg ez a legfinomabb magyar étel a külföldiek szerint?

2024. március 10.

Spoiler: nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem a kürtöskalács végzett az első helyen.

Az angol nyelvű TasteAtlas oldal íz ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezeket mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén.

A minap közzétették, melyek a legrosszabb és a legjobb magyar ételek. A „legrosszabb” lista számunkra meglepő első helyezettjéről ebben a CIKKBEN számoltunk be. Ezúttal a legjobb van soron, vagyis az a magyar étel, ami a javarészt külföldi TasteAtlas szavazók szerint a legfinomabb.

A győztes igazából egy élelmiszer, mégpedig a csabai kolbász. Ez az élelmiszerünk a maximális 5 pontból átlag 4,5 pontot kapott a szavazóktól.

Az alábbit írják a csabai kolbász ismertetőjében: „Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kg-ot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd paprikával, fokhagymával, köménnyel (egész köménnyel – a szerk.) és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.”

Címlapfotó: Marquise de Photographie / Unsplash