Európai díjat nyert egy magyar cég egy új ital bevezetése miatt

2022. november 16.

A Fine Brands Company (FBC) nyerte el az Európai disztribútorok legjobbjának járó díjat a Moët Hennessy saját disztribútorainak rendezett versenyén Varsóban. Az FBC a Chandon Garden Spritz ital magyarországi bevezetésével érdemelte ki az elismerést az új termékbevezetés kategóriában.

2022. október 17-én, Varsóban rendezték meg a világelső, francia luxusmárkákat tulajdonló cégcsoport, a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), azon belül is a prémium alkoholos italokat forgalmazó vállalat, a Moët Hennessy európai hivatalos forgalmazóinak találkozóját. Az eseményen a Fine Brands Company (FBC), mint a hivatalos magyarországi forgalmazó képviselte hazánkat. A 35 jelenlévő disztribútor közül, a független zsűri az FBC Chandon Garden Spritz bevezető kampányát választotta a legjobbnak a tavalyi év sikere (a legjobb trade aktivitása) után.

A Moët Hennessy jelenleg nettó 6 milliárd eurós és több, mint 240 millió palackos forgalmával, valamint – a disztribútor szervezeteket nem számítva – 7500 fős szervezetével meghatározó szereplője a világ prémium italpiacának. Ehhez a forgalomhoz továbbra is a cognac és champagne kategória termékei járulnak leginkább hozzá, ám egyre nagyobb szerep jut az új kategóriáknak és márkáknak.  

Az FBC története közel 4 éve kezdődött, amikor a cég elnyerte a Moët Hennessy márkák egy részének forgalmazási jogát a magyar piacon, 2022. márciusa óta pedig már a teljes portfóliójának értékesítéséért is felel Magyarországon. Ez idő alatt megduplázta a rá bízott márkák forgalmát. A COVID járvány a vendéglátást és a turizmust is érintő negatív hatásai ellenére az FBC elismerésekben és forgalomban is sikeres éveket zárt.

„A márkák építése és managementje a vállalat legfőbb értéke és erőssége. Küldetésünk, hogy a prémium brandjeink iránt érzett szenvedélyünket és a Moët Hennessy által felhalmozott tudást, tapasztalatot a lehető leghatásosabban adjuk át az iparág szereplőinek, majd rajtuk keresztül a fogyasztóinknak. Ezt a célunkat a várható gazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan szem előtt kell tartanunk.” mondta el Kacsóh Gábor, az FBC társtulajdonosa.

Förhétz Brigitta, az FBC igazgatója így nyilatkozik: „Különösen fontos díj és elismerés ez nekünk, hiszen a Moët Hennessy életében is kiemelt szerepet kapnak az új márkák. Nekik köszönhetően válik a portfólió összetettebbé, így erősebbé az eddigi champagne és cognac fókusz után. Megfelelő bevezetésük a magyar forgalmazás szempontjából is fontos összetevője a további sikereknek. Az „új termékbevezetés” kategóriát, amelyben győztünk, kiemelt figyelem és versengés övezte. A kampány tervezése során arra fókuszáltunk, hogy az alaposan körbeírt célcsoportot hogyan tudjuk a megfelelő pontokon a márka kommunikációjával elérni, hogyan határozzuk és valósítjuk meg a „kapcsolódási tervet”. A zsűri is kiemelte, hogy a kampány egyik értéke az összetett és szépen felépített elemek jól kombinált használata volt. A fogyasztók figyelmének felkeltésére social media felületeket és saját gyártású, helyileg releváns tartalmkat használtunk, a Raconteur Agency-vel együttműködve. A fogyasztókkal való érzelmi kapcsolat kiépítéséhez két balatoni helyszínen aktiváltuk a Chandon Garden Spritz márkát, határozott célunk volt, hogy minél több érdeklődőnek kezébe adjuk és megkóstoltassuk a „perfect serve” alapján elkészített italt. A termék elérhetőségét első körben a balatoni régióra fókuszálva biztosítottuk, majd országos listázást és eladáshelyi kommunikációt valósítottunk meg a retail és vendéglátó üzletekben. Látjuk és hisszük, hogy egyre jelentősebb szerepe van az online értékesítésnek ezen a területen is, így az ország egyik meghatározó webshopjában alakítottunk ki egy microsite-ot, ami részletes információval szolgált a már érdeklődő fogyasztóknak. Ezután a feladatunk az volt, hogy minél többször ismételjük meg a közvetlen fogyasztói kommunikációt és élményt. Ilyen alkalom volt többek között a Budapest Central European Fashion Week 2 napja is, ahol kiemelt partnerként vettünk részt.” – foglalta össze Förhétz Brigitta.

Fotó: FBC

Rozsnyói Krisztián, az FBC kereskedelmi-és marketing vezetője így folytatja: „Új márkánk, a Chandon Garden Spritz, a világ egyik legnagyobb pezsgőbirtokáról, a Chandon argentin területeiről szüretelt szőlőből készült pezsgő és saját termésű, vegyszermentesen termelt narancsból, valamint különböző gyógynövényekből, fűszerekből készült keserűlikőr házasítása. Különlegessége még, hogy sem mesterséges aromát, színezéket, sem pedig mesterséges ízfokozót nem tartalmaz. Célunk a márkával megteremteni egy új, prémium aperitiv szegmenst és megváltoztatni a fogyasztók hozzáállását az aperitif italokhoz. A kampány sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy hiszünk a vidéki fogyasztók erejében, ezért kifejezetten Budapesten kívüli, régiós fókusszal terveztük meg a bevezető kommunikációnkat, amit később a fővárosi követett. Ezen felül a siker fontos összetevője volt mind a vendéglátó üzletek, mind a retail, e-retail partnereink elhivatottsága, hite a márkáink értékeiben és a Moët Hennessy márkaépítő erejében.”

Nagy büszkeség számomra, hogy idén másodjára kapja meg a legjobb disztribútornak járó díjat a hazai partnerünk. Az FBC számára a tavalyi évben a szakmai partnerek, különösen a bartenderek iránti elkötelezettség hozta meg a nemzetközi elismerést, idén pedig az új márkák bevezetése iránti elhivatottság vezetett a díj elnyeréséhez.

A Moet Hennessy portfólió a hisztórikus márkák mellett a gondosan válogatott új márkákkal válik egyre komplexebbé és izgalmasabbá. Mivel az utóbbi időszakban több új brand jelent meg meg a folyamatosan bővülő portfóliónkban (champagne, bor, aperitív ital, rum, tequila), így a „Most engagement behind new brands” kategóriában volt a legnagyob a verseny a disztribútoraink között.

Az FBC mindig nagy lelkesedéssel vág bele az új brand-ek bevezetébe a hazai piacon, hiszen felfedezi bennük a lehetőséget az új fogyasztók megszólítására. A 15 versenyző közül egy nagyon szoros mezőnyben azzal érdemelte ki az első helyet, hogy a fogyasztói élményt helyezte a Chandon Garden Spritz-hez kapcsolódó aktivitások középpontjába.

Címlapfotó: FBC